Reden waardoor je geen buikvet verliest

Iedereen wil graag een mooi en strak lichaam hebben. Probleem is dat de buik de eerste plek voor vet is en daar tegelijkertijd ook het moeilijkste is weg te krijgen. Zo vervelend en moeilijk als het is om het buikvet weg te krijgen, is er toch een wetenschappelijk gedekte mogelijkheid om er wat aan te doen.

Buikvet

Er zijn twee vormen van buikvet:

Zichtbaar buikvet:

Bij mannen wordt het ook wel een bierbuik genoemd. Het gaat om vet wat zich heeft opgehoopt en soms over je broek gaat hangen.

Reden waardoor je geen buikvet verliest

Niet zichtbaar buikvet:

Een gevaarlijke vorm van opgehoopt vet. Een verzameling rondom de organen. Het niet zichtbare vet kan op den duur voor vervelende gezondheidsklachten zorgen. Wanneer we het niet zichtbare vet opslaan, heeft dit een erg negatieve invloed op het lichaam.

De kans op diabetes, hart- en vaatzieken en bepaalde vormen van kanker nemen toe. Uit onderzoek is gebleken dat mannen en vrouwen met een te grote taille snel in een risicogroep terecht komt.

Genetisch bepaald

Sommige zaken heb je wel in de hand, anderen niet. Er zijn bepaalde dingen die automatisch worden overgedragen vanuit je ouders. Zo ook de kans op een flinke buik. Gelukkig is hier wel wat aan te doen.

Als je ouders elke zondag de frituurpan tevoorschijn halen, dan hoef je daar zelf niet voor te kiezen. Wanneer je gewend bent om flinke porties te eten, kun je ervoor kiezen om dit te matigen.

Het geldt natuurlijk ook over het soort eten dat je gewend bent: alles is te veranderen. Indien sporten en/of beweging niet in de familie zit, is het toch verstandig om het te gaan overwegen.

Te veel spanningen

Spanningen komen van alle kanten. Familie, vrienden en werk kunnen flink wat stress veroorzaken. Deze invloeden op je stresshormonen kan leiden tot een bloedsuikerspiegel die uit balans is.

Het gevolg kan een sterke drang naar eten zijn. Meestal zal dit zich uiten in eten wat je ‘band’ rond het lichaam geen goed zal doen.

Ouder worden

Eén van de voornaamste redenen van de vorming van buikvet is onze leeftijd. Spieren helpen ons om vet te verbranden. Naarmate we ouder worden wordt de spieropbouw steeds zwakker. Het vervelende gevolg is dat vet niet meer wordt verbrand, maar zich gaat ophopen rondom de buik.

Voor vrouwen komt er bij dat de oestrogeenspiegel rond middelbare leeftijd keldert. Vet gaat zich ophopen op de plekken waar het juist niet moet gaan zitten.

Onvoldoende slaap

Een tekort aan slaap is een van de oorzaken van buikvet. Wanneer er onvoldoende rust is genomen, veranderd er wat in de hersenen. Ghreline en leptine zijn hormonen die aan de hersenen aangeven wanneer te eten.

Bij onvoldoende slaap zullen deze hormonen aanzetten tot eten, en dan vooral slechte voedingsmiddelen zoals chips, snoep, ijs of taart. De aanwezigheid van suikers en vetten is hier een van de oorzaken van.

Buikvet verliezen

Ongezond en veel eten is in veel gevallen de hoofdoorzaak van buikvet. Gezonde en evenwichtige voeding is de beste manier om op lange termijn in vorm te blijven.

Dit is vaker gemakkelijker gezegd dan gedaan. Om je op weg te helpen zijn er diverse methoden. Een goed dieet is hierbij de beste keuze. We zijn hiervoor op onderzoek uitgegaan:

Onze tip: Het Keto dieet >>