Het hart is een zeer belangrijk orgaan in het lichaam. Helaas zijn er vele invloeden van buitenaf die het normaal functioneren van het hart kunnen schaden. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één in Nederland. De hoogste tijd om goed te gaan zorgen voor je hart. Bekijk deze simpele stappen voor een gezonder hart die direct goed zullen doen.

Werking hart

Het orgaan dat een belangrijke werking in het lichaam heeft, is je hart. In deze pomp, die uit vier holle ruimtes bestaat, word er tussen de vier en vijf liter bloed per minuut door het lichaam verplaatst. Deze spreiding vind plaats via onze bloedvaten. Voedingsstoffen en zuurstof komen hierdoor op de bij de juiste organen en ledematen terecht.

Slechte gewoonten

De kans dat je te maken krijgt met hart- en vaatziekten is aanzienlijk. Eén op de drie Nederlanders overlijd aan de gevolgen hiervan. Er zijn meerdere factoren die hiertoe kunnen lijden, aan een aantal is nu direct actie te ondernemen.

8 Simpele stappen voor een gezonder hart

Controle over je cholesterol. Een te hoog cholesterol kan vervelende gezondheidsrisico’s voor het hart met zich meebrengen. Voor een cholesterol test kunt u bij uw huisarts terecht.


Begin met afvallen. Met overgewicht is de kans veel groter om met hartproblemen te kampen. Het is raadzaam om niet boven het gewicht passende bij je lengte en leeftijd te komen.

Tip: kies het momenteel populairste dieet!


Eet gezond. Verzadigde vetten en suikers zijn op alle manieren slecht voor het lichaam. Gezonde voeding verkleint de kans op hart- en vaatziekten.


Vermijd vetten en suikers. De slechtste voedingsmiddelen die er maar te krijgen zijn, zijn vetten en suikers. Ondanks dat de verleiding soms moeilijk te weerstaan is, kies voor een gezonder alternatief.


Bloeddruk onder controle. Een te hoge bloeddruk is funest voor je gezondheid. Er zijn voldoende manieren om de bloeddruk op een acceptabel niveau te brengen.


Stop met roken. Roken is misschien wel de slechtste gewoonte die er is. Het hele lichaam lijdt onder de gevolgen.


Stabiliseer de bloedsuiker spiegel. Een verhoogde bloedsuikerspiegel of diabetes kan vervelende gevolgen voor het hart hebben. De huisarts kan meer informatie verschaffen om hier direct mee te beginnen.


Beweeg voldoende. Lichte bewegingsoefeningen in de vorm van lopen zullen al helpen. Elke dag 30 minuten lopen zal het hart positief bevorderen. Indien er zwaardere oefeningen worden gedaan zal dit alleen maar verder ten goede komen.


Huisarts raadplegen

Sommige waarden zijn niet thuis te meten. Voor het achterhalen van de bloedsuiker spiegel, bloeddruk meten, bloedsuikerspiegel meten en de cholesterol meten, is het verstandig naar de huisarts te gaan. Wellicht heeft de huisarts tevens adviezen om zo spoedig mogelijk te stoppen met roken.

Gezonder hart

Voor het verzorgen van het hart is er actie nodig. Het meest prettige zal zijn dat er iemand in de omgeving is die hetzelfde traject wil afleggen. Bovenstaande simpele stappen voor een gezonder hart zijn niet in een dag voor elkaar te krijgen. De stappen kunnen rustig over een aantal maanden worden uitgesmeerd. Bij elke stap is het verstandig om een doel te stellen. Bijvoorbeeld door elke dag een stuk ongezond eten te vervangen voor extra groente. Of door in plaats van 15 minuten te bewegen nu 25 minuten te gaan bewegen en over 2 weken 40 minuten te gaan bewegen.

Elke verandering brengt je een stukje dichter bij het doel om gezonder te leven en daardoor ook een gezonder hart te hebben en houden. De kans dat hart- en vaatziekten ook jou treffen zullen met elke voltooide stap een stuk kleiner zijn.

Wil je je levensstijl niet radicaal omgooien, maar wel geleidelijk werken aan een gezonder hart? Bekijk het populairste dieet welke je zeker gaat helpen!