Veel mensen die willen afvallen, willen dit gelijk drastisch aanpakken. Een sterk dieet waarbij ze van de ene op de andere dag een stuk minder gaan eten, en daarbij een strak sportschema om zo snel mogelijk resultaten te kunnen zien. Deze drastische manier van afvallen noemen we een crashdieet. Het klinkt leuk, een paar kilo verliezen binnen een korte tijd. Maar is het wel zo goed voor je? In dit artikel leggen we uit wat crashdiëten zijn, wie ze gebruiken, welke soorten er zijn en wat de voor- en nadelen en gevaren zijn. Crashdiëten, is het een goed idee?
Wie gebruikt crashdiëten?
Crashdiëten worden gebruikt door mensen die graag in korte tijd zo veel mogelijk van hun vetmassa willen verliezen. Vaak worden crashdiëten door zowel mannen als vrouwen, maar vaker door vrouwen, toegepast in de weken vlak voor de zomer, wanneer men er goed uit wil zien op het strand. Ook na de feestdagen worden crashdiëten gebruikt om het bijgekomen vet zo snel mogelijk weer te verbranden, en in de weken voor bijvoorbeeld een bruiloft wanneer de vrouw zo slank mogelijk in haar jurk wil kunnen verschijnen.
Hoe werkt een crashdieet?
Bij een crashdieet wordt gebruik gemaakt van het principe ‘hoe minder calorieën je binnenkrijgt, hoe meer vet je zal verbranden’. Er wordt dus gebruik gemaakt van een zo hoog mogelijke negatieve energiebalans. Doordat de energie die je via je voeding binnen krijgt, minder is dan de energie die je dagelijks verbruikt, zal je lichaam de vetreserves aantasten om hier de overige energie die het nodig heeft uit te halen.
Je vetmassa wordt verbrand, en zo val je af. Als vuistregel kunnen we zeggen dat je voor elke kilo die je af wilt vallen 9000 calorieën moet verbranden naast de calorieën die je met je voedsel binnenkrijgt. Door de hoeveelheid calorieën die je dagelijks tot je neemt dus drastisch te verminderen en daarnaast veel te bewegen, kun je dus meer kilo’s per week kwijtraken.
Bij een crashdieet kunnen we onderscheid maken tussen een Low Calorie Diet (LCD) en een Very Low Calorie Diet (VLCD). Bij een Low Calorie Diet worden per dag 800 calorieën geconsumeerd via de voeding, bij een Very Low Calorie Diet zijn dit er slechts 500. Wanneer we ervan uitgaan dat een gemiddelde man normaal gesproken 2500 calorieën per dag consumeert en een gemiddelde vrouw 2000, kunnen we uitrekenen dat mannen met een LCD ongeveer 1,5 kilo per week afvallen, en vrouwen ongeveer 1 kilo per week.
Wanneer men daarnaast veel lichaamsbeweging uitoefent, zal het afvallen sneller gaan. Bovendien raakt men in de eerste weken van een crashdieet doorgaans meer kilo’s kwijt, doordat je in het begin ook veel vocht verliest. Daardoor zal je in de eerste week tot wel 3 kilo extra afvallen.
Soorten crashdiëten
Er zijn verschillende diëten die gebruik maken van het principe van een crashdieet, dat we hierboven hebben uitgelegd. Bekende voorbeelden zijn onder andere het Ziekenhuisdieet, Eierdieet, Soepdieet, Yoghurt dieet en het 10 Dagen dieet.
Het Ziekenhuisdieet heeft haar oorsprong bij patiënten in het ziekenhuis die voor het beste verloop van een operatie binnen korte tijd zo veel mogelijk kilo’s moesten afvallen. De voeding die de patiënten in het ziekenhuis kreeg, werd hier dan ook zo veel mogelijk op aangepast. Dit principe is overgenomen als crashdieet voor mensen die ook buiten het ziekenhuis zo snel mogelijk hun vetmassa wilden kwijtraken.
Het idee bij het Ziekenhuisdieet is dat je elke dag minder dan 1000 calorieën tot je neemt, waar 2000-2500 bij een volwassen persoon normaal is. Hierbij wordt voornamelijk gebruik gemaakt van voedingsmiddelen als fruit, groenten, magere yoghurt, mager vlees en ei. Er mag geen suiker en zo min mogelijk vet worden geconsumeerd; de voeding moet voornamelijk bestaan uit eiwitten. Dit dieet kan vijf dagen worden gevolgd waarna ermee wordt gestopt, maar sommige mensen gaan er drie weken mee door en houden dan een stopweek.
Het 10 Dagen dieet is een vetvrij en eiwitrijk dieet. In een periode van 10 dagen kun je 5 kilogram afvallen. De spelregels voor dit dieet zijn erg strikt. Indien je hiervan afwijkt, heb je de kans dat er een hongergevoel optreed. Of nog erger dat je je erg moe en lusteloos voelt. Het 10 Dagen dieet duurt hetzelfde aantal dagen maar kan daarna herhaald worden.
Daarnaast zijn er ook nog allerlei andere crashdiëten, zoals het eierendieet waarbij men voornamelijk eieren eet gedurende de dag, aangevuld met sla, tomaat en crackers. Hier is het mogelijk om in één week tijd 5 kilogram af te vallen. Slechts 500-700 calorieën per dag dragen hier aan bij.
Een ander voorbeeld is het soepdieet, waarbij men zo veel soep mag eten als hij of zij wil. Dit komt omdat soep relatief weinig calorieën bevat en voornamelijk bestaat uit water met groenten en fruit. Het soepdieet wordt meestal één week gevolgd, en daarna wordt ermee gestopt omdat het moeilijk vol te houden is. In een week tijd is het mogelijk om tot wel 7,5 kilogram af te vallen. Het geheim achter het soepdieet is tevens dat soep vet afbreekt in het lichaam.
De grote onbekende van bovenstaande crashdiëten is het Yoghurt dieet. Elke neem je meerdere porties yoghurt tot je om zo de inname van calorieën te beperken. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je yoghurt in je dieet opneemt je meer afvalt en meer vet verliest.
Voordelen van een crashdieet
Het grootste voordeel van een crashdieet is dat je inderdaad al heel snel verandering ziet en merkt in je lichaam. Het is mogelijk om binnen vijf dagen vijf kilo te verliezen, waardoor je misschien weer in die oude broek past. Dit geeft mentaal een goed gevoel en veel energie. Dit klinkt leuk, maar een crashdieet heeft ook veel nadelen.
Nadelen van een crashdieet
Een crashdieet heeft zo’n heftige impact op je lichaam dat dit kan leiden tot allerlei schadelijke gevolgen voor je gezondheid, die in de paragraaf hieronder verder toegelicht zullen worden. Daarnaast blijkt dat een crashdieet op lange termijn vaak niet werkt. Ten eerste is het voor je lichaam moeilijk vol te houden om gedurende langere tijd minder dan 1000 calorieën binnen te krijgen. Je verliest energie, kan je lusteloos voelen en je concentratie komt eronder te lijden.
Bovendien zal je door het tekort aan voeding na enkele dagen voortdurend een knagend hongergevoel hebben, waardoor de verleiding om te snacken en toe te geven aan ongezonde voedingsmiddelen steeds groter wordt. Ten tweede bestaat het gewicht dat je in de eerste week verliest bij een crashdieet voornamelijk uit vocht, waardoor de resultaten al sneller zullen verminderen en het afvallen langzaam gaat. Dit wordt versterkt door het feit dat je lichaam in overlevingsstand overgaat, en het metabolisme gaat vertragen om zo min mogelijk energie te verbruiken gedurende de dag. Hierdoor moet je steeds minder gaan eten om nog een effect te zien op de weegschaal.
Ten derde is een groot nadeel van een crashdieet dat het tijdelijk is. Op het moment dat je weer normaal gaat eten, zullen de kilo’s er weer aan vliegen. Dit komt omdat je door in de eerste weken veel gewicht bent verloren, je lichaam het metabolisme hierop heeft aangepast. Het verteren van een normaal eetpatroon gaat nu dus een stuk langzamer dan in de periode voordat je aan het crashdieet begon, met als gevolg dat je sneller weer aankomt. Dit noemen we het jojo-effect.
Wat zijn de gevaren van crashdiëten?
Wanneer je van de ene op de andere dag veel minder gaat eten dan je lichaam normaal gewend is, zal je lichaam hard aan de slag moeten om zich hierop aan te passen. Hierdoor kun je last krijgen van kwaaltjes zoals vermoeidheid, lusteloosheid, een slecht humeur en een verminderde concentratie. Daarnaast kan het te weinig eten ook leiden tot ernstigere gevolgen voor je gezondheid. De risico’s die door het consumeren van te weinig voeding worden verhoogd, zijn als volgt:
Je lichaam krijgt door dat er te weinig voeding binnenkomt, en gaat daarom over op de hongersnoodstand. Hierbij wordt je metabolisme vertraagd, waardoor je minder energie verbruikt. Na een tijdje zal het afvallen hierdoor minder snel verlopen, waardoor je steeds minder moet gaan eten om hetzelfde effect te bereiken.
Je spiermassa wordt afgebroken. Doordat je lichaam niet meer voldoende energie binnenkrijgt via de voeding, moet het ergens anders vandaan gehaald worden. Hierbij wordt niet alleen de vetmassa aangetast, maar ook de spiermassa. Hierdoor raak je verzwakt en sneller vermoeid.
De afbraak van spiermassa zorgt ervoor dat er meer afvalstoffen achterblijven in je lichaam. Dit kan leiden tot vervelende kwaaltjes zoals hoofdpijn en misselijkheid.
Door weinig te eten, krijg je ook minder suiker binnen, waardoor je bloeddruk op den duur wordt verlaagd. Dit merk je vooral wanneer je een tijdje gezeten hebt en vervolgens weer opstaat: je wordt duizelig en het kan even zwart voor je ogen worden. Een verlaagde bloeddruk kan leiden tot diverse hart- en vaatziekten.
Weinig eten gaat gepaard met minder vocht in je lichaam, waardoor je uitgedroogd kunt raken. Dit heeft nadelige invloeden op je nieren, die nu ineens een stuk harder moeten werken om alle afvalstoffen uit je lichaam te filteren en te verwijderen. Na een tijdje kan dit leiden tot nierfalen. Daarnaast kunnen de vele afvalstoffen in combinatie met te weinig vocht leiden tot vochtophopingen in het lichaam.
Wanneer je via de voeding te weinig ijzer binnenkrijgt, heb je een verhoogde kans opbloedarmoede.
Wanneer de organen in je lichaam voor langere tijd een tekort aan voedingsstoffen van buitenaf krijgen, kunnen ze minder goed gaan functioneren, wat weer leidt tot allerlei andere klachten in het lichaam.
Crashdiëten, wel of niet doen?
Het lijkt leuk om binnen korte tijd veel gewicht kwijt te raken en het kan ook zeker helpen wanneer je er twee weken voor je bruiloft bijvoorbeeld achter komt dat je nét niet meer in je bruidsjurk past. De nadelen van een crashdieet wegen echter niet op tegen dit ene voordeel. Crashdiëten brengen veel gezondheidsrisico’s met zich mee doordat je lichaam te weinig energie binnenkrijgt en te weinig essentiële voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
Daarnaast is het crashdieet moeilijk vol te houden omdat je je steeds hongerig voelt en veel last kan hebben van moeheid, hoofdpijn en lusteloosheid. Op den duur kan het crashdieet zelfs leiden tot depressie.
Doordat je metabolisme bij een crashdieet wordt vertraagd, zullen de resultaten van een crashdieet ook maar tijdelijk zijn. Wanneer je je normale eetpatroon weer gaat aannemen, zullen de kilo’s er heel snel weer bij komen: het jojo-effect. De beste manier om vet kwijt te raken en af te vallen is dus door dit geleidelijk te doen. Pas je levensstijl geleidelijk aan op een gezond voedingspatroon en meer beweging.
Het proces van het afvallen zal langzamer verlopen, maar je zal merken dat het dieet makkelijker vol te houden is en dat de resultaten op lange termijn blijvend zullen zijn. Hierdoor val je af op een manier die een stuk haalbaarder is dan een crashdieet, waarbij je ook nog lekkerder in je vel zal gaan zitten.
Mocht je echt geen keus hebben en toch kiezen voor een crashdieet, zorg er dan voor dat je dit niet langer dan een week volgt en naast de weinige voeding voldoende vocht binnenkrijgt. Dit zorgt ervoor dat de gezondheidsrisico’s nog enigszins beperkt zullen blijven. Heb je wel een keuze, ga dan voor een dieet waarbij je langzamer, maar effectiever afvalt.
Alternatief crashdieet
Crashdiëten kunnen in bepaalde situaties handig zijn. Het is echter verstandiger om voor een alternatief op de langere termijn te zoeken. Dit zal een langere periode om op het gewenste gewicht te komen in beslag nemen, maar geeft voor de lange termijn blijvende resultaten.
Een door vele gebruikt alternatief voor een crashdieet is het Vitadis Slanker Leven Plan.
Bij het Vitadis Slanker Leven Plan wordt gebruik gemaakt van speciale pakketten vol met eiwitrijke voedingsmiddelen, die laag in calorieën zijn. Het idee is dat eiwitten langzaam in het lichaam worden opgenomen, waardoor je langer een verzadigd gevoel houdt. Door je voeding dus voornamelijk te baseren op eiwitten, zal je minder snel trek krijgen en dus gedurende de dag minder eten nodig hebben. Hierdoor kun je snel afvallen.
Bovendien word je bij het Vitadis Slanker Leven Plan begeleid door een online coach en ondersteund door middel van voedingsschema’s, waardoor men gemotiveerder raakt om zich aan het dieet te houden. Begin ook met afvallen op een gezonde en verantwoorden manier. Bekijk hoe ook jij 2 kg tot 4kg per week kunt verliezen.
Laat een reactie achter