Dr. Frank dieet? Een koolhydraatarm dieet, waarbij je geen spierweefsel verliest door voldoende eiwitrijke producten te eten. Dokter Frank heeft met 25 jaar wetenschappelijk onderzoek en ervaring als deskundige op het gebied van overgewicht, voeding en diëten dit nieuwe dieetplan opgericht.

De bedoeling is dat je elke week één kilo afvalt. Maar hoe gaat dit in zijn werk, lukt dit en is dit dieet wel zo goed voor je?

Wat is het Dr. Frank dieet?

In 2009 schreef Dr. Frank na jarenlang onderzoek zijn eerste boek Gezond Slank met Dr. Frank. Dit boek werd een bestseller, en werd opgevolgd door Het hongerige brein. Het derde boek verscheen in 2011: Snel, gemakkelijk en gezond slank met Dr. Frank / Deel 3. Dit boek staat vol met gezonde en gemakkelijke recepten en tips die je kunnen helpen bij het afvallen.

De opvattingen van Dr. Frank zijn gebaseerd op de gedachte dat overgewicht vaak ontstaat door het eten van te veel koolhydraten, die omgezet kunnen worden tot vet. Door deze koolhydraten te schrappen, en veel eiwitten te eten, zal het vet in het vetweefsel worden omgezet tot spieren.

Daarnaast geven eiwitten je een verzadigd gevoel doordat ze er langer over doen om in het lichaam opgenomen te worden. Hierdoor zal je na het eten van een maaltijd minder snel weer trek krijgen.

Het Dr. Frank dieet

Hoe werkt het Dr. Frank dieet?

Het Dr. Frank dieet is dus gebaseerd op het eten van zo veel mogelijk eiwitten en zo min mogelijk koolhydraten. Het is vrij duidelijk dat koekjes, gefrituurd voedsel en frisdrank dus moeten worden laten staan, maar daarnaast mag je ook geen producten als brood, rijst en pasta meer eten. Zelfs fruit zal vermeden moeten worden door de hoeveelheid koolhydraten, ondanks het feit dat fruit toch gezond is door de vitaminen die het bevat.

Volgens Dr. Frank kun je het best veel eiwitrijke producten als vlees en vis eten, en daarnaast de meeste soorten groenten, boter, kaas, noten en zaden. Door het eten van weinig koolhydraten, zal de bloedsuikerspiegel stabiel blijven, waardoor je vetweefsel sneller gestimuleerd wordt om verbrand te worden.

Doordat je veel eiwitrijke producten eet, zullen je spieren niet afgebroken worden. Bovendien houd je dan langere tijd een verzadigd gevoel, waardoor het hongergevoel zal verminderen.

Het idee van dit dieet was dat iedereen ongeveer één kilo per week zou afvallen. Dit verschilt echter heel erg per persoon: mensen met veel overgewicht zullen in het begin veel meer verliezen, en mensen met matig overgewicht misschien wat minder. Wanneer je dichter bij je doelgewicht komt, zal het afvallen steeds langzamer gaan.

Daarnaast ligt de hoeveelheid kilo’s die je kwijt raakt ook aan de tijd die je per week besteed aan sporten. Wanneer je elke dag naast het dieet een half uur tot een uur beweegt, zal je meer vet verbranden dan wanneer je alleen het dieet volgt.

Wanneer je streefgewicht is bereikt, moet je het koolhydraatarme dieet nog een tijdje blijven volhouden, in combinatie met goed gezond eten en veel beweging. Daarna kun je langzamerhand een aantal producten met gezonde eiwitten aan je voedingspatroon toevoegen.

Voor- en nadelen van het Dr. Frank dieet

Enkele voordelen van het Dr. Frank dieet zijn als volgt:

 • Veel mensen zijn al succesvol afgevallen met dit dieet. Er zijn al vele positieve ervaringen van mensen die al tientallen kilo’s zijn afgevallen door het Dr. Frank dieet te volgen.

 • Mensen consumeren inderdaad te veel koolhydraten. Het is waar dat de overconsumptie van koolhydraten vaak de boosdoener is wanneer er sprake is van overgewicht. Het surplus wordt immers omgezet in vet. Maar of het nou goed is om alle koolhydraten uit je dieet te schrappen, is nog maar de vraag.

 • Je verbrandt vet zonder je spierweefsel hierbij af te breken.

 • Door veel eiwitten te eten, heb je op een dag minder voedsel nodig omdat je voor een langere tijd vol zit.

 • Het dieet is gratis, en je ontvangt gedurende vijf weken een persoonlijke begeleiding via je e-mail.

Er zitten wel wat haken en ogen aan het dieet van Dokter Frank. Een aantal van deze nadelen zijn onder andere:

 • Koolhydraten zijn belangrijk voor een goede stofwisseling. Wanneer je koolhydraten met mate en met een lage glycemische index eet, die langzamer worden opgenomen in je lichaam, en daarom geen pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Daarnaast zijn koolhydraten als in peulvruchten en havermout goed als vezelbron. Hierdoor zal je stoelgang beter verlopen en zal je geen last van constipatie krijgen.
 • Fruit is goed voor je. Er zitten dan wel zogeheten snelle suikers in, maar ook veel vezels en vitaminen die je nodig hebt om goed te functioneren. Ook vitaminepillen kunnen deze niet goed vervangen. Het is daarom belangrijk om twee stuks fruit per dag te eten: het suiker in fruit is alleen schadelijk wanneer het in grote hoeveelheid verwerkt wordt in andere producten.

 • Het dieet is vaak moeilijk vol te houden, omdat het erg moeilijk is om geen koolhydraten meer te mogen eten. Wanneer je wel weer wat koolhydraten binnenkrijgt, zullen deze snel weer omgezet worden in vet. Dit veroorzaakt het jojo-effect: binnen enige tijd komt al het gewicht dat je was kwijtgeraakt er dan weer bij.
 • Het dieet vergt redelijk wat voorbereiding voor het kopen en koken van geschikte en voedzame recepten.
 • Het dieet kan duur zijn, omdat aangeraden wordt ook wel eiwitshakes en andere proteïnerijke producten te nuttigen.
 • Door het eten van veel eiwitten kun je last krijgen van een slechte adem.

Het Dr. Frank dieet volgen of op zoek naar een alternatief?

Voor het afvallen op korte termijn kan dit dieet goed werken. Het is immers goed om je insulinebalans weer op peil te krijgen, en genoeg eiwitten binnen te krijgen. Op lange termijn heb je echter koolhydraten nodig, en hiervoor is het Dr. Frank dieet minder geschikt.

Wanneer je dus echt een gezond gewicht wilt bereiken en behouden, kun je beter een ander dieet proberen dat makkelijker vol te houden is, en voor de lange termijn gezonder.

Het consumeren van een lage hoeveelheid gezonde koolhydraten kan ervoor zorgen dat je niet snel stopt met het dieet, en langer op het gewenste gewicht zal blijven. Daarnaast is het gezonder voor je lichaam.

Fitchef is een veel gebruikt en gezonder alternatief. Dit eiwitdieet helpt je om te werken aan een gezonder en strakker lichaam terwijl je niet alle voedingsmiddelen links hoeft te laten liggen. Bekijk hoe Fitchef jou kan helpen.