Goed in je vel met het Dr. Phil 20/20 dieet

Ben je zat van het jojo-effect dat vaak ontstaat bij het diëten? Dat je zo je best doet om af te vallen, om het er vervolgens gewoon weer dubbel zo hard bij aan te krijgen? Dr. Phil heeft hier een oplossing voor.

Wil je succesvol afvallen, dan moet je het diëten volgens hem grondig aanpakken. En daarbij hoort niet alleen een verandering van het eetpatroon, maar ook een verandering van je gehele levensstijl. Pak je het dus echt grondig aan, dan kom je met het 20/20 dieet van dr. Phil een heel eind.

Wie is Dr. Phil?

Phil McGraw, beter bekend als Dr. Phil, heb je misschien wel eens voorbij zien komen als host van het praatprogramma Dr. Phil. Hierin helpt hij als psycholoog mensen met hun problemen. Maar daarnaast heeft dr. Phil ook meerdere boeken geschreven over gezondheid en afvallen. Zo verscheen in 2003 het boek The Ultimate Weight Solution: The 7 Keys to Weight Loss Freedom.

In 2015 is het nieuwste boek uitgekomen: The 20/20 Diet: Turn Your Weight Loss Vision Into Reality. De Nederlandse vertaling heet ‘Voel je goed in je lijf’. Daarnaast heeft hij een kookboek uitgebracht, wat een praktisch gevolg is op het boek en wat je kunt gebruiken om de theorieën in het dagelijks leven uit te voeren. Maar wat houdt dit 20/20 dieet nu precies in?

Detoxen

Wat is het 20/20 dieet?

Het 20/20 dieet helpt je om af te vallen zonder op een dieet te gaan waarbij je honger moet lijden. Het helpt je om je levensstijl zo aan te passen dat de kilo’s er vanaf gaan. En er ook gemakkelijk af blijven. In het boek ‘Voel je goed in je lijf’ beschrijft Dr. Phil 20 belangrijke voedingsmiddelen, die zo uitgebalanceerd zijn dat ze ervoor zorgen dat je energieverbranding omhoog gaat.

Daarnaast staan er zeven redenen in waarom diëten bij veel mensen niet lukken. Bij deze redenen worden uitgebreide tips en adviezen gegeven waardoor het diëten jou wél gaat lukken, ofwel de “zeven sleutels tot succes”.

De voedingsmiddelen van het 20/20 dieet

De 20 voedingsmiddelen die in het boek beschreven worden, zijn als volgt: amandelen, appels, eieren, groene bladgroenten, groene thee, kabeljauw, kikkererwten, kokosolie, linzen, mosterd, olijfolie, pindakaas, pistachenoten (ongezouten en geroosterd), pruimen (gedroogd), rogge, rozijnen, tofu, walnoten en wei-eiwit.

Deze producten bevatten de juiste samenstelling van koolhydraten, eiwitten en goede vetten, en daarnaast zorgen ze voor een vol gevoel waardoor je gedurende de dag minder de neiging hebt om te gaan snacken. Naast deze 20 voedingsmiddelen komen er nog meer producten in het dieet voor, maar deze zijn geschikt voor elke fase. Daarnaast mag je natuurlijk altijd water drinken, en eventueel koffie, het liefst zonder melk en suiker.

Hoe werkt het 20/20 dieet?

Het 20/20 dieet bestaat uit vier fasen: een cyclus van drie fasen die in totaal 30 dagen duurt, en daarna een vierde fase waar je naartoe gaat als je je streefgewicht na dertig dagen hebt bereikt. Deze laatste fase blijf je aanhouden, dit is als het ware je nieuwe levensstijl.

De vier fasen zijn als volgt:

Fase 1: 5 dagen

In deze fase mag je elke dag vier maaltijden eten, met steeds vier uur ertussen. Elke maaltijd bevat alleen uit voedingsmiddelen die in het 20/20-rijtje genoemd zijn.

Fase 2: 5 dagen

Deze fase gaat door op fase 1. Je mag nog steeds vier maaltijden per dag eten, met steeds vier uur ertussen. Deze maaltijden mogen uit de 20/20 producten bestaan, maar er mogen ook extra producten aan toevoegen. Zo mag je nu ook bruine rijst, cashewnoten, haver, kipfilet, maïs, tonijn en wortel eten.

Fase 3: 20 dagen

Ook in deze fase eet je vier maaltijden per dag, met vier uur ertussen. Je mag nu alleen nog meer voedingsmiddelen aan je maaltijden toevoegen. Voorbeelden zijn: aardappelen, aardbeien, avocado, bananen, bloemkool, champignons, quinoa, sinaasappelen, ui en yoghurt.

Fase 4: Nadat je je streefgewicht hebt bereikt

Fase 4 blijf je volhouden wanneer je je streefgewicht behaald hebt. Je blijft eten zoals in fase 3, het liefst met zo veel mogelijk 20/20 producten. Het is belangrijk om dit eetpatroon vol te blijven houden, zodat je niet weer aankomt. In het boek ‘Voel je goed in je lijf’ staan een aantal restaurants waar ze dit soort maaltijden serveren, en waar je dus goed naartoe kunt gaan.

Daarnaast is er een kookboek beschikbaar dat speciaal voor dit dieet gemaakt is. Hierin staan allerlei lekkere en gezonde recepten die gebruikmaken van de 20 belangrijkste voedingsmiddelen.

Vanaf fase 2 mag je 1 of 2 keer per week een uitzondering maken in je eetpatroon, zodat het niet aanvoelt als een straf. Wel zitten er wat restricties op deze uitzonderingen: geen volle zuivelproducten, suiker, niet-volle granen, verwerkte voedingsmiddelen, rood vlees, kunstmatige zoetstoffen en alcohol.

Lisette, Gezondloket.nl

Ga naast gezond eten ook sporten

De beste manier om je levensstijl aan te passen en daardoor af te vallen, is niet alleen op je eetgewoonten te letten, maar daarnaast ook te gaan bewegen.

Daarom heeft dr. Phil ook een speciaal trainingsprogramma opgesteld dat je kan gebruiken om meer af te vallen. Het idee is dat je steeds verschillende korte oefeningen van 30 seconden doet, met een hoge intensiteit.

Dit kun je combineren met ‘gewoon’ sporten, zoals hardlopen of fietsen. Deze sporten kun je overigens ook afwisselen door steeds 30 seconden je uiterste te geven, en dan weer op normaal tempo verder te gaan.

Op deze manier ga je steeds naar een piek in je energieverbruik, wat een positieve bijdrage levert op het afvallen.

7 sleutels naar succes

Naast het dieetplan en adviezen om een goede levensstijl aan te nemen, gaat dr. Phil in zijn boek ook in op de zeven redenen waarom het mensen niet lukt om zich aan hun dieet te houden, en waarom het jou wél lukt. Deze zogenoemde successleutels zijn als volgt:

 • Leren om te gaan met negatieve gedachten, en deze kunnen relativeren
 • Het aanpakken van emotie-eten als je hier last van hebt, door beter om te leren gaan met je emoties
 • Het creëren van een omgeving waarin je niet steeds wordt verleid om te gaan eten, bijvoorbeeld door geen snacks meer in huis te halen
 • Leren waarom je wilt gaan eten, en hier controle over krijgen.
 • Weten wat goede en gezonde voeding is, en ervoor kiezen om dit te gaan eten in plaats van voedingsmiddelen die slecht voor je zijn
 • Ervoor zorgen dat veel bewegen onderdeel wordt van je dagelijks leven
 • Veel omgaan met mensen die net zoals jij willen afvallen, en mensen die je in het proces van het afvallen kunnen en willen steunen.

Voordelen van het 20/20 dieet

 • Je valt af op een gezonde manier, door het rustig aan te doen en ook je geest erop aan te passen
 • Er worden geen voedingsgroepen, zoals koolhydraten uitgesloten van je eetpatroon, wat het makkelijker vol te houden maakt
 • Doordat het dieet je levensstijl aanpast, is het makkelijker vol te houden en val je minder snel terug in je oude gewoontes
 • Het dieet is wetenschappelijk ondersteund door middel van vele onderzoeken
 • Het boek van dr. Phil biedt je veel hulp met recepten, trainingsplannen en ook emotionele steun
 • Het is goedkoop, je bent niet veel geld kwijt aan speciale dieetproducten

Dr. Phil 20/20 dieet

€ 22,99
 • Vernieuwend
 • 100.000+ verkocht
 • Gratis verzending

Nadelen van het 20/20 dieet

 • Het afvallen gaat rustig, op langzaam tempo, dus het is niet geschikt als je heel snel heel veel kilo’s wilt kwijtraken
 • Het is niet duidelijk hoe veel je precies afvalt met dit dieet
 • De recepten en maaltijdplanningen kosten relatief veel tijd
 • Er zijn toch nog redelijk veel voedingsmiddelen uitgesloten van dit dieet, ook bij de uitzonderingen, wat het moeilijker kan maken om de verleiding te weerstaan om ongezonde dingen te gaan eten

Conclusie

Het 20/20 dieet is een dieet met een duidelijk stappenplan, om op een rustige en gezonde manier af te vallen. Je eet op vaste tijden, en met gezonde producten, en daarnaast ga je sporten door middel van het trainingsplan, en word je mentaal gecoacht. Door middel van vele tips en adviezen kun je al snel aan de slag om je hele levensstijl te veranderen.

Hierdoor val je minder snel terug in je oude gewoonten. De kilo’s die eraf gaan blijven eraf! Daarnaast voel je je ook nog eens veel gezonder en fitter. Er worden wel veel voedingsmiddelen uitgesloten in dit dieet, waardoor het soms verleidelijk kan zijn om een ongezond product te pakken.

Maar als het goed is, zijn je lichaam en geest er na enige tijd zo op ingesteld, dat je daar helemaal geen zin meer hebt. Om deze redenen is het 20/20 dieet van Dr. Phil een aanrader voor als je op een rustige en gezonde manier wilt afvallen.

Bekijk hoe ook jij met Dr. Phil begint >>