Diabetes type 2 houdt in dat je een hoge bloedsuikerspiegel hebt, zonder dat dit wordt behandeld. Mensen met dit type diabetes zijn namelijk resistent voor insuline. Vroeger werd diabetes type 2 ook wel ouderdomssuikerziekte genoemd, omdat de kans hierop toeneemt naarmate je ouder wordt.Tegenwoordig krijgen echter ook veel jongere mensen te maken met diabetes type 2. Je kunt het krijgen doordat je er aanleg voor hebt, maar ook overgewicht speelt een grote rol. Vooral wanneer je veel vet rondom je buik hebt, is de kans op diabetes type 2 groot. Hoe ontstaat dit precies, wat zijn de gevolgen en hoe kan het behandeld worden?

Hoe overgewicht kan leiden tot diabetes type 2

Na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd, komt er glucose in je bloed terecht, wat leidt tot een hoge bloedsuikerspiegel. Een normaal lichaam reageert dan door insuline uit de alvleesklier af te geven, wat de lichaamscellen stimuleert om de glucose op te nemen. Hierdoor gaat de glucose uit je bloed, en komt de bloedsuikerspiegel weer op een normaal niveau. Wanneer je echter veel vet rondom je buik hebt, worden de aderen als het ware afgedekt door een laagje vet. Dit wordt ook wel perivasculair vet genoemd. Het laagje zorgt ervoor dat de glucose minder goed uit het bloed kan worden opgenomen. Maar dit is niet de enige oorzaak. Insuline zorgt ervoor dat de bloedvaten iets verwijd worden, waardoor de weefsels de glucose beter kunnen opnemen. Bij mensen met overgewicht worden de bloedvaten minder verwijd, waardoor minder glucose opgenomen kan worden. Daarnaast hebben mensen met overgewicht ook een andere vetsamenstelling: de vetcellen zijn groter, waardoor de signaaloverdracht in de glucosehuishouding verstoord kan worden. Het gevolg hiervan is dat er constant een te hoge hoeveelheid glucose in je bloed aanwezig is. Je hebt dus een te hoge bloedsuikerspiegel.

Symptomen van diabetes type 2

Wanneer je diabetes type 2 hebt, reageert je lichaam niet meer goed op insuline. Hierdoor heb je constant een te hoge bloedsuikerspiegel. Dit brengt een aantal complicaties met zich mee. Enkele symptomen die kunnen optreden als je last hebt van diabetes type 2 zijn als volgt:

Gevolgen van diabetes type 2

Diabetes type 2 blijft vaak een hele tijd onopgemerkt, totdat er ernstige complicaties optreden. De eerste symptomen van diabetes lijken vaak onschuldig, maar deze kunnen leiden tot ernstigere aandoeningen. Zo kunnen er hart- en vaatziekten ontstaan, of kan je aandoeningen krijgen aan je nieren of ogen.

  • Wondjes die slecht genezen

  • Veel moeten plassen en als gevolg vaak dorstig: je nieren proberen via urine de overdadige hoeveelheid glucose uit het bloed te verwijderen, wat leidt tot vaak moeten plassen. Als gevolg hiervan wordt je erg dorstig, en zal je veel drinken.

  • Vermoeidheid

  • Last van je ogen, zoals een branderig gevoel, wazig zicht, dubbel zien of slecht zicht

  • Terugkerende infecties, zoals blaasontsteking

  • Kortademigheid Last van de benen tijdens het lopen

  • Gewichtsverlies

  • Naar aceton ruikende adem: je lichaam gebruikt glucose als bron van energie, maar als dit niet goed in je lichaam kan worden opgenomen, gaat het op zoek naar andere energiebronnen. Hierbij ontstaan ketonlichamen, die ervoor zorgen dat je adem naar aceton gaat ruiken.

  • Jeuk

  • Tintelende of gevoelloosheid aan de vingers of voeten

Hoe kan diabetes type 2 behandeld worden?

Heb je de diagnose diabetes type 2 gekregen, dan krijg je meestal adviezen voor goede voeding en beweging, en soms ook medicatie. Het is voor diabetici belangrijk om op een gezond gewicht te komen en dit te behouden. Hiervoor moet een gezonde levensstijl gehanteerd worden met regelmatige beweging, gecombineerd met gezonde voeding die de bloedsuikerspiegel zo veel mogelijk op pijl houdt. Wanneer dit niet genoeg is, kunnen ook tabletten worden voorgeschreven die de cellen stimuleren om nog meer insuline aan te maken. Voor sommige patiënten is het na enige tijd nodig om extra insuline te gaan inspuiten. Een echte kuur is er niet, je zal diabetes type 2 dus de rest van je leven behouden. Een goede levensstijl en zorg voor je lichaam zorgen echter wel voor verminderde klachten.

Diabetes type 2 risico verminderen

Je wil het risico op diabetes type 2 natuurlijk zo veel mogelijk verkleinen, omdat je er je leven lang last van zal blijven hebben wanneer je het eenmaal hebt. Erfelijke aanleg speelt een grote rol, maar het hebben van overgewicht zorgt ook voor een groot risico bij het krijgen van diabetes. Zorg daarom voor een gezond leefpatroon, met goede en gezonde voeding, en regelmatige beweging. Wanneer je aanhoudende symptomen van diabetes merkt bij jezelf, neem dan contact op met een huisarts om de klachten te verminderen.

Preventief tegen diabetes type 2 te werk gaan is voor iedereen verstandig. Het erfelijke deel heb je zelf niet in de hand. Werken aan een gezonder lichaam doe je wel op deze manier.