Atkins dieet: hét koolhydraatarm dieet?

Het Atkins dieet is eigenlijk een bepaalde levensstijl waarbij koolhydraten uit den boze zijn. Het dieet is bedacht door Robert Coleman Atkins, op basis van een wetenschappelijk onderzoek naar verschillende koolhydraatarme diëten. Robert Coleman Atkins heeft een tweetal boeken geschreven (Dr. Atkins’ Diet Revolution en Dr. Atkins’ New Diet Revolution) en hij heeft zijn eigen dieet toegepast om af te vallen.

Wat is het Atkins-dieet?

De Atkins-levensstijl is eigenlijk een beter woord dan een dieet, nu het vooral gericht is op het creëren van een gezondere levensstijl. Allereerst draait het om het verliezen van gewicht, maar daarnaast wordt een bepaalde levensstijl aangeleerd om het gezonde gewicht vast te houden door een bepaald voedingspatroon aan te leren.

In het Atkins-dieet staan koolhydraten centraal. De geraffineerde koolhydraten suiker, fructose en meel kunnen zorgen voor overgewicht en diabetes. Bovendien krijgen veel mensen door veel nuttigen van geraffineerde koolhydraten niet hun belangrijke voedingsstoffen als vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen binnen. Het is niet zo dat koolhydraten alleen maar slecht zijn, zij hebben voedingswaarde doordat ze vezels en vitaminen bevatten en zij zorgen voor energie, maar zij dienen in beperkte mate geconsumeerd te worden.

Het Atkins-dieet bestaat voornamelijk uit veel groenten, daarnaast vlees of vis voor de essentiële eiwitten en vetten, plus daarnaast nog een beperkte mate aan koolhydraten. Tegenover het minder binnenkrijgen van koolhydraten heeft het dieet als richtlijn een relatief hoog gehalte aan eiwitten en vetten, waardoor minder snel spierafbraak zal plaatsvinden en wordt meer energie verbruikt.

Zijn koolhydraten dus slecht?

Het Atkins-dieet is een koolhydraatarm dieet. Betekent dit dus dat koolhydraten slecht voor ons zijn? Dit is niet het geval. Koolhydraten maken onderdeel uit van onze dagelijkse behoeften, in beginsel zijn zij niet schadelijk. Echter, indien je er te veel van binnenkrijgt verteert je lichaam ze niet meer.

Koolhydraten worden in de bloedbaan opgenomen, het glucoseniveau in je bloed stijgt. Als het glucoseniveau stijgt, produceert de alvleesklier insuline, welke op haar beurt weer zorgt dat de glucose in de cellen wordt opgenomen en in de lever wordt omgezet tot glycogeen om op te slaan. Maar je lever heeft maar een opslagcapaciteit tot 200 gram, daarnaast kunnen je spieren tot 500 gram opslaan. Het overige wordt dan in de vetcellen omgezet in vetten, totdat de glucosespiegel weer voldoende is gedaald. En zo slaat je lichaam het dus op en komen we aan.

het atkins dieet

Slechts wanneer een tekort aan koolhydraten ontstaat, worden de vetten verbrand. Nu is ieder persoon weer anders en heeft ieder lichaam een andere koolhydraatbehoefte en daar heeft het Atkins-dieet op ingespeeld. Met het Atkins-dieet ga je op zoek naar de hoeveelheid
koolhydraten die jouw lichaam kan verdragen, zonder over te gaan op vetopslag. Deze hoeveelheid noemt het Atkins-dieet de “Kritische Koolhydraten Grens”.

Overigens, niet onbelangrijk om te vermelden, heeft het nuttigen van koolhydraten nog als gevolg dat bloedsuikerspiegels wisselen, waardoor depressies, hongeraanvallen, stemmingswisselingen, concentratie- en slaapproblemen kunnen ontstaan. Dit probeert het Atkins-dieet tegen te gaan door het bloedsuikerniveau te stabiliseren. Bovendien zorgt het koolhydraatarme dieet ervoor dat het energieniveau gestaag verloopt, zodat er geen pieken en dalen in de suikerspiegel ontstaan en wordt daarmee dus het hongergevoel verminderd.

Het Atkins-dieet

Het Atkins-dieet is een vrij heftige vorm van diëten voor het lichaam, een hele levensstijl wordt omgegooid en het lichaam moet in een andere staat terecht komen. De staat waarin het lichaam terecht moet komen is een staat van vetverbranding en constante energie afgeven. Deze staat heet ook wel de ketogene toestand. Van belang, in ieder geval aangeraden is, om bij de dokter de bloeddruk en het cholesterolniveau na te laten kijken.

Bekijk de Atkins afslankproducten

Het Atkins-dieet, of de Atkins-levensstijl, bestaat uit drie fases. De eerste fase is meteen de meest heftige, nu de toevoer van koolhydraten enorm afneemt en er veel restricties gelden. In deze fase staat gewichtsverlies centraal. De tweede fase staat in het teken van het dieet aanpassen aan de persoonlijke behoefte van het lichaam. Ook deze fase gaat gepaard met gewichtsverlies. En vervolgens staat de laatste fase in het tegen van het bepalen van de persoonlijke koolhydraatbehoefte om gewichtsverlies te stabiliseren.

Gratis FitChef Receptenboek

Heerlijke eiwitrijke recepten

Fit worden en blijven

Gerechten voor elke maaltijd

Fase 1

De eerste fase van het Atkins-dieet duurt ongeveer twee weken. Gedurende deze fase wordt de zogenaamde ketogene toestand van het lichaam bereikt. Het lichaam komt in een proces terecht waarbij het een constante toevoer van energie levert en vetten laat verbranden. In deze fase vindt gewichtsverlies plaats.

Je mag onbeperkt vetten en eiwitten consumeren (zoals kip, vlees, kaas, boter en eieren), maar slechts 20 gram koolhydraten per dag. Dit betekent geen aardappelen, geen granen en geen brood. Wel mogen koolhydraatarme groenten gegeten worden, maar daartegenover mag weer geen fruit geconsumeerd worden. Ook mag je gedurende deze twee weken geen alcoholische versnaperingen nuttigen, maar dient veel water te worden gedronken. Alle tekorten aan vitamines, mineralen en antioxidanten mogen aangevuld worden door voedingssupplementen.

Fase 2

In de tweede fase van het Atkins-dieet ga je op zoek naar je eigen Kritische Koolhydraten Grens. Dit houdt in dat gezocht wordt naar het aantal koolhydraten dat geconsumeerd kunnen worden gedurende de dag, zodat gewichtsverlies zal blijven plaatsvinden.

In deze fase mogen dus meer koolhydraten genuttigd worden dan in de fase ervoor, elke week worden er 5 gram koolhydraten toegevoegd aan het dieet. Dit blijft plaatsvinden tot dat het gewichtsverlies nog net niet stopt. Ook mogen hier meer soorten groeten geconsumeerd worden, maar de soorten koolhydraten blijven beperkt. Ook hier kunnen het tekort aan vitamines, mineralen en antioxidanten aan worden gevuld met voedingssupplementen. Voor deze fase is niet een strikte duur bepaald, hiermee blijf je doorgaan totdat het gewichtsverlies nihil is en het streefgewicht bereikt is.

Fase 3

In fase drie van het Atkins-dieet staat centraal hoe het dieet om te zetten in een bepaalde gezonde levensstijl. Het aantal koolhydraten moet worden bepaald waarbij geen gewichtsverlies meer plaatsvindt, maar zeker geen toename in gewicht. Het eetpatroon van de tweede fase wordt hiermee gehandhaafd, echter mogen ietwat meer koolhydraten geconsumeerd worden. Het aantal te nuttigen koolhydraten hangt van ieder persoonlijk af.

De koolhydraattoename stopt op het moment dat je op hetzelfde gewicht blijft hangen, natuurlijk indien dit het streefgewicht is. Ook mogen hier weer voedingssupplementen worden aangevuld. Gedurende deze fase word je voorbereid op de levenslange handhaving van de gezonde levensstijl.

Fase 4

In fase vier, oftewel de rest van je leven, geldt in principe het dieet van fase drie. Het ideale koolhydraatniveau is bepaald en zal dus moeten worden gehandhaafd. Het dieet blijft een inbreuk maken op de behoeften van voorheen, nu de koolhydraten beperkter zijn dan voor het dieet en bepaalde producten (zoals geraffineerde suikers) verboden zijn. Ook voor de rest van je nieuwe gezonde leven geldt dat de eventuele tekorten aan vitamines, mineralen en antioxidanten aangevuld mogen worden met voedingssupplementen.

Wanneer je onverhoeds weer in gewicht toeneemt, zul je weer in koolhydraten moeten minderen. Het gaat hier om een levensstijl waarbij altijd gelet moet worden op de toedracht van koolhydraten.

Atkins (on)gezond?

Het Atkins-dieet heeft wel degelijk bewezen te werken op het verliezen van overtollige kilo’s. Ook lijken veel mensen er gebaat bij te zijn en vele mensen zijn tevreden over de resultaten van het dieet. Toch vindt er ook veel kritiek plaats op het dieet. Dit kritiek is niet te negeren, nu er wel degelijk belangrijke punten aangekaart worden. Derhalve, om zo een heftig dieet aan te gaan, moet ook de andere zijde belicht worden.

Het Atkins-dieet is koolhydraatarm, maar daar tegenover staat dan weer dat onverzadigde vetten vrijwel onbeperkt geconsumeerd mogen worden in vergelijking met deze koolhydraten. Onverzadigde vetten kunnen het cholesterol verhogen. Maar bij het Atkins-dieet staat dan weer centraal dat er een balans gevonden moet worden tussen verzadigde en onverzadigde vetten en bewezen is dat het dieet kans op hart- en vaatziekten verlaagt.

Daarnaast schrijft het Atkins-dieet voedingssupplementen voor om tekorten aan vitamines, mineralen en antioxidanten aan te vullen. Hierop is veel commentaar, omdat een levensstijl in principe geen tekorten moet bevatten. Op de lange termijn heeft het Atkins-dieet grote kans op een tekort aan vitamine B en vezels. Deze kunnen gemakkelijk aangevuld worden met vitaminepreparaten en bijvoorbeeld lijnzaad (of zemelen) in plaats van deze vitamines en vezels. Het is dus gemakkelijk te verhelpen, maar het commentaar is niet te verwaarlozen, nu dit tekort continu moeten worden aangevuld.

Tevredenheid over het resultaat

Om aan het Atkins-dieet te beginnen moet altijd in het achterhoofd gehouden worden dat het extreme gewichtsverlies van de eerst fase (en eventueel de tweede fase) op moet houden te bestaan. Het dieet moet zorgen voor een levensstijl welke volgehouden kan worden. Velen stellen dat het op lange termijn geen effect heeft. Maar in de westerse wereld wordt balans wel eens gezien als geen effect.

Het feit dat in fase vier gezorgd moet worden dat geen gewichtsverlies meer gaat plaatsvinden, geeft mensen weinig moed. Enkel fase een en fase twee hebben als doel om op het streefgewicht terecht te komen. Is dit gewicht eenmaal bereikt en is de Kritische Koolhydraat Grens bepaald, dan zal het gewicht niet meer afnemen.

Atkins staat vooral voor de nieuwe, gezonde levensstijl die het meebrengt. Het dieet zelf is enkel erop gericht om deze Kritische Koolhydraat Grens af te tasten en te bereiken. Dus als je slechts een koolhydraatarm dieet wilt volgen waarbij snel en veel gewichtsverlies plaatsvindt en daarna weer overgegaan kan worden tot de orde van de dag, is dit niet het dieet voor je.

Maar wil je het roer omgooien en staat je leven in het teken van de gezondere levensstijl op basis van je bloedsuikerspiegel en haar gevolgen, dan is en blijft het Atkins-dieet een erg geslaagde vorm van diëten.

Start direct met het Atkins dieet.