Wil je snel afvallen, dan is het Cambridge dieet een optie waar je voor kunt kiezen. Deze methode is gebaseerd is op het consumeren van alle voedingssupplementen die je nodig hebt, met daarbij zo min mogelijk calorieën en koolhydraten. Het bestaat al bijna veertig jaar, maar in de afgelopen tijd is de populariteit van dit dieet behoorlijk toegenomen, en weer afgenomen. Er zitten namelijk een aantal voor- en nadelen aan, die je goed moet weten voordat je aan het dieet begint. Wat is het Cambridge dieet precies, en wat zijn deze voor- en nadelen?

Wat is het Cambridge dieet?

In de jaren 70 ontwikkelde de voedingswetenschapper Dr. Alan Howard aan de Universiteit van Cambridge in Engeland een afslankmethode die zou helpen om snel van overgewicht af te komen: het Cambridge dieet. Bij dit eetplan worden voornamelijk caloriearme soepen en dranken geconsumeerd, met de juiste balans aan eiwitten, koolhydraten en vetten. Doorgaans haal je je energie uit koolhydraten, maar met dit dieet is het juist de bedoeling dat je deze zo min mogelijk binnenkrijgt. Hierdoor gaat je lichaam over in ketose: in deze toestand haalt je lichaam weinig calorieën uit de voeding, en juist veel uit het vet dat al in je lichaam aanwezig is. Zodra je dan weer een koolhydraatrijke maaltijd eet, zal je lichaam eerst die koolhydraten gaan verbranden.

Hoe werkt het Cambridge dieet?

In het Cambridge dieet is er keuze uit verschillende programma’s: Cambridge 500 en Cambridge 800. Deze twee programma’s worden hieronder toegelicht.

Het Cambridgedieet

Cambridge 500

Cambridge 500 is een periode waarin je alleen de speciale maaltijdvervangers eet die voor dit dieet zijn samengesteld. Dit zijn shakes, soepen, repen en pap, die alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft zou bevatten. Daarnaast bevatten ze weinig koolhydraten en circa slechts 154 calorieën per maaltijdvervanger. Tijdens de eerste fase mag je slechts drie van deze maaltijdvervangers per dag eten, waardoor je dagelijkse calorie-inname onder de 500 calorieën blijft. Dit aantal ligt ver onder de aanbevolen minimumhoeveelheid van 1200 calorieën per dag, die door de Wereldgezondheidsorganisatie is vastgesteld. De lengte van deze fase is afhankelijk van je startgewicht en je streefgewicht, maar door de lage calorie-inname en de gevolgen hiervan voor je gezondheid, is het niet toegestaan om het Cambridge 500 programma langer dan 4 weken te volgen. Na zon periode moet je eerst een rustperiode inlassen, waarna je het programma weer kunt hervatten. In overleg met je consultant stel je een eetplan op voor je rustperiode, om te voorkomen dat het gewicht er niet direct weer bijkomt.

Cambridge 800

Tijdens Cambridge 800 mag je de maaltijdvervangers combineren met zelfbereide maaltijd. Je kunt bij dit programma kiezen uit verschillende calorie-innames: 800, 1000 of 1200 calorieën per dag. Het Cambridge 800 programma is hiermee geschikt voor mensen die dagelijks fysiek zwaar werk moeten uitvoeren, of mensen die door medische redenen het Cambridge 500 programma niet kunnen volgen.

Je kunt het Cambridge dieet niet zomaar volgen. De producten zijn dan ook niet online of in de supermarkt te koop. Voordat je met dit dieet begint, moet je verplicht een afspraak maken met een Cambridge Weight Plan consultant, die op basis van je gewicht en streefgewicht samen met jou een programma bepaalt, dat het best bij jou past. Naast het eten van de maaltijdvervangers, moet je per dag ook minimaal 2,5 liter water drinken. Dit voorkomt dat je last krijgt van bijwerkingen, zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Daarnaast moet de hoeveelheid fysieke activiteit beperkt worden, omdat je daarvoor niet genoeg calorieën binnenkrijgt. In overleg met je consultant mag je wel lichte activiteiten doen, zoals wandelen en fietsen.

Gratis preview FitChef Receptenboek

Heerlijke eiwitrijke recepten

Fit worden en blijven

Gerechten voor elke maaltijd

Voordelen van het Cambridge dieet

Er zitten verschillende voordelen aan het volgen van het Cambridge dieet. Deze voordelen zijn onder andere:

  • Je weet waar je aan toe bent. Je hoeft geen maaltijden klaar te maken of calorieën te tellen: je kan gewoon een pakje maaltijdvervanger nemen en deze opeten.
  • Met dit dieet val je veel en snel af, ongeveer 4 tot 8 kilogram per maand. Al na twee dagen gaat je lichaam over op ketose, waardoor je al gelijk begint met vetten verbranden.

  • Door het snelle afvallen is het dieet geschikt voor mensen met veel overgewicht, bij wie andere diëten voor weinig resultaat zorgen.
  • Door sommige zorgverzekeraars wordt dit dieet vergoed.

  • Wanneer je eenmaal gewend bent aan het nuttigen van weinig koolhydraten, is er grote kans dat het hongergevoel na enkele dagen afneemt. Dit verschilt echter per persoon.

Nadelen van het Cambridge dieet

Naast voordelen, zitten er natuurlijk ook nadelen aan het Cambridge dieet. Het is belangrijk om hier goed van op de hoogte te zijn voordat je aan het dieet begint. Deze nadelen zijn:

  • De calorie-inname van 500 calorieën per dag ligt ver onder de aanbevolen hoeveelheid. Hierdoor zoekt je lichaam naar allerlei bronnen om te verbranden, waardoor naast vet ook spierweefsel afgebroken kan worden. Hierdoor zul je op lange termijn fysiek zwakker worden en er minder fit uitzien.

  • In de eerste periode is dit crashdieet enorm zwaar. Door de lage hoeveelheid koolhydraten zal je een enorm hongergevoel ervaren, waardoor het moeilijk is vol te houden.

  • Je kunt niet veel fysieke beweging aan. Omdat je net genoeg calorieën binnenkrijgt om de dag door te komen, is het niet aan te raden om te gaan sporten of andere zware activiteiten te verrichten.

  • Je zult waarschijnlijk een tekort krijgen aan stoffen zoals kalium, calcium en natrium. Deze stoffen zijn wel toegevoegd aan de dieetproducten, maar doordat je weinig vezels binnenkrijgt, kan je lichaam deze moeilijk opnemen. Dit kan leiden tot duizeligheid, krampen en een veranderd hartritme.

  • Het dieet bestaat voor een groot deel uit een beperkt aantal maaltijdvervangers, dus er is weinig variatie. Deze kunnen na een tijdje gaan vervelen, helemaal voor mensen die van lekker eten houden. Ook in sociale situaties kan dit voor problemen zorgen.

  • De maaltijdvervangers zijn redelijk duur. Gemiddeld kosten ze 50 euro per week, waardoor het dieet minder geschikt is voor mensen met een lager budget.

Cambridge dieet volgen?

Als je snel wilt afvallen, je aan de strikte regels kunt houden en een honger gevoel niet erg vindt, dan kun je het Cambridge dieet overwegen. Het is echter niet de meest gezonde vorm van afvallen, omdat er ook spierweefsel verbrand wordt, en je niet veel variatie in je voeding hebt. Door het hongergevoel is er ook een grote kans op een terugval. Maar er zijn genoeg mensen die met dit dieet resultaat hebben geboekt, en nu een slank lichaam hebben. Wanneer je liever op een wat gezondere manier, geleidelijk wilt afvallen, kun je beter voor een ander dieet kiezen. Er zijn genoeg diëten waarbij je ook redelijk snel resultaat boekt, maar zonder al te veel last te hebben van honger.

Om je spierweefsel intact te houden is het verstandiger een gezondere oplossing te kiezen. Een gezonde en gemakkelijke manier om af te vallen is het FitChef receptenboek. Momenteel een ware hit op internet. Bekijk hoe ook jij op een gezonde en effectieve manier kunt afvallen.