Het Dukan dieet
Kunnen eten zoveel je wilt, en alsnog afvallen? Dat klinkt goed, en het lijkt mogelijk te zijn bij het Dukan dieet. Aan dit dieet zitten veel strakke regels. Ideaal dus voor mensen die behoefte hebben aan veel houvast, en die het liefst zonder veel waarde te hechten aan hun gezondheid, snel en moeiteloos willen afvallen.
Dit kan echter wat onverstandig zijn. Het is dus slim om niet zomaar aan het dieet te beginnen, maar je eerst te verdiepen in de voor-en nadelen. Wat maakt het Dukan dieet zo immens populair?
Geen zin om verder te lezen en direct aan de slag te gaan? Maak nu kennis met het Dukan dieet.
Wat is het Dukan dieet?
In 1975 kwam de Franse huisarts Pierre Dukan met een nieuw dieet: het Dukan dieet. Deze manier van afvallen wordt ook wel het protëinedieet genoemd. Het gebaseerd is op het eten van zo veel mogelijk zuivere eiwitten en zo min mogelijk vetten en koolhydraten. Dit zou ervoor moeten zorgen dat al het vet uit het vetweefsel wordt omgezet in spiermassa.
Hoe werkt het dieet?
Bij het Dukan dieetplan wordt gebruik gemaakt van een strikte eetlijst, bestaande uit 72 eiwitrijke producten als vis, vlees en eieren, en 28 soorten groenten met weinig zetmeel. Zoals komkommer, selderij en tomaat. Met deze methode mag je de 100 producten onbeperkt eten. Mits je je goed houdt aan het schema dat bestaat uit vier fasen:
Fase 1: Aanvalsfase
In deze fase gaat het om een snelle en harde aanpak om de eerste kilo’s eraf te krijgen. Afhankelijk van hoeveel je wilt aanvallen, eet je 1 tot 10 dagen lang alleen de 72 eiwitrijke producten van de lijst, zoals eieren, vis, mager vlees en zuivelproducten zonder vet.
Hiernaast moet je minimaal 1,5 liter water per dag drinken. Alle lipiden en koolhydraten worden in deze fase vermeden. Zo raakt je lichaam snel gewend aan een ander metabolisme, waarbij spierweefsel wordt opgebouwd uit de reserves in het vetweefsel.
Fase 2: Cruisefase
In de cruisefase is het de bedoeling dat je je doelgewicht bereikt. Je eet hier nog steeds de eiwitrijke producten, maar daarnaast ook één van de 28 groenten die op de eetlijst staan. In deze fase verlies je langzaam gewicht, totdat je op je streefgewicht bent
Fase 3: Stabilisatiefase
In deze fase keer je terug naar een evenwichtig voedingspatroon, maar het is belangrijk dat het pas verloren gewicht er niet direct weer aan komt. In de stabilisatiefase eet je naast de eiwitrijke producten en groenten, ook kleine hoeveelheden fruit, kaas en koolhydraten. Daarnaast mag je jezelf twee keer per week trakteren op een maaltijd naar keuze, zoals een pizza. Deze fase duurt 10 dagen per afgevallen kilo.
Fase4: Definitieve volhardingsfase
In de laatste fase is het je doel om voor altijd op hetzelfde gewicht te blijven, en de kilo’s er nooit meer aan te laten komen. In de definitieve volhardingsfase mag je alles eten wat je maar wilt, onder één voorwaarde: elke week houd je één dag een aanvalsfase, waarop je alleen maar eiwitrijke producten eet zoals in fase 1.
Volgens de arts Dukan zorgt dit ervoor dat dit de “schade” die je lichaam heeft opgelopen door alle koolhydraten en vetten van zes dagen weer herstelt in één dag.Dit patroon moet je voor de rest van je leven blijven volhouden om op het juiste gewicht te blijven.
Voordelen van het Dukan dieet
Het Dukan dieet biedt veel voordelen wanneer je snel wilt afvallen, en het heeft al vele positieve reactiesontvangen.
Hieronder een aantal van de genoemde voordelen:
Door het eten van veel eiwitrijke producten, die langzaam in je lichaam worden afgebroken, neemt je hongergevoel af en neig je gedurende de dag minder naar eten.
Je ziet al snel resultaat wanneer je begint aan het dieet, wat zorgt voor de juiste motivatie.
- Je kunt zoveel eten als je wilt, zonder je bezig te houden met het aantal calorieën dat in de producten zit.
- Het dieet heeft duidelijke regels, wat houvast biedt en waardoor je precies weet waar je aan toe bent.
- Vooral in de tweede fase van het dieet val je geleidelijk af, wat gezonder is voor je lichaam dan in korte tijd heel veel kilo’s kwijtraken.
Nadelen van het Dukan dieet
De voordelen klinken goed, maar helaas zitten er ook een aantal nadelen aan het Dukan dieet. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze nadelen voordat je aan het dieet begint. Hieronder staan een aantal van de nadelen op een rij:
Als je eenmaal begint aan het dieet, dien je je eetpatroon ook na het dieet te veranderen om op je gewicht te blijven. Je kunt er dus niet zomaar volledig mee stoppen.
Vlees, vis en eieren zijn duurder dan andere voedingsmiddelen. De kosten van het dieet lopen hierdoor sneller op.
Doordat je in het dieet, en vooral in het begin, veel vlees eet en weinig andere producten, mis je veel van de benodigde voedingsstoffen, zoals vezels en bepaalde vitaminen en mineralen. Hierdoor verhoog je de kans op ziektes en kun je last hebben van een verlaagde energie.
Het schrappen van twee van de drie voedingsgroepen is risicovol. Doordat je voornamelijk eiwitten binnenkrijgt, en bijna geen vetten en koolhydraten, kun je last krijgen van broze botten, schade aan je nieren, en een slechte adem
Bij de afbraak van vlees ontstaat urinezuur in je lichaam. Doordat je veel vlees eet, kan een deel van dit zuur blijven hangen in je lichaam. Last gewrichten komt daardoor vaker voor.
Doordat vlees weinig vezels bevat, zal je in de eerste fase van het dieet last kunnen krijgen van verstoppingsproblemen en een verlaagde weerstand.
Het Dukan dieet in 2010, 2011 en 2012 door The British Dietetic Association uitgeroepen tot het nummer 1 dieet om te vermijden. Volgens hen is er niet genoeg bewijsmateriaal dat het dieet echt werkt, en neemt de kans op gezondheidsrisico’s in te grote mate toe.
Conclusie
Het Dukan dieet is voornamelijk in het begin heel strikt. In het verloop kun je eigenlijk alles eten wat je wilt, zolang je maar één dag per week zuivere eiwitten eet. Wanneer je dus van duidelijke regels houdt, niet al te veel moeite wil doen en daarbij gematigd waarde hecht aan je gezondheid, dan kan het Dukan dieet iets voor jou zijn.
Maar als je liever op een gezonde en duurzame manier afvalt, dan kun je het Dukan dieet beter niet volgen. Er zijn veel alternatieven die net zo effectief zijn, maar ook gezonder.
Voorstanders van proteïne en eiwitdiëten kiezen liever voor een populaire vervanger met wél goede resultaten: Fitchef Turbo
Laat een reactie achter