Tegenwoordig zijn veel mensen bezig met hun gewicht, en vooral rondom de taille wil men graag een beetje vet kwijtraken. Dit omdat veel mensen het mooier vinden om een platte, strakke buik te hebben, maar wat veel mensen zich niet beseffen is dat het vet in deze regio gevaarlijker is dan bijvoorbeeld het vet op je billen, benen en onderhuids vet. Maar wat is buikvet nu precies, waarom is het schadelijk, wanneer heb je een teveel hiervan en hoe kom je hier vanaf?
Wat is buikvet?
We kunnen de populatie opdelen in twee figuren: het appelfiguur en het peerfiguur. Mensen bij wie het vet opgeslagen wordt rondom de heupen, billen en benen hebben een peerfiguur, en mensen bij wie het vet voornamelijk opgeslagen wordt rondom de buik, hebben een appelfiguur. Onder welk type je valt is genetisch bepaald, maar uit de praktijk blijkt dat vrouwen vaker een peerfiguur hebben en mannen vaker een appelfiguur. We kijken hier naar mensen met een appelfiguur, bij wie het vet zich dus voornamelijk op en in de buik opslaat. Deze mensen hebben dus meer buikvet, wat bestaat uit twee soorten vet. Het soort vet dat net onder de huid wordt opgeslagen, noemen we subcutaneus vet. Het tweede soort vet zit rondom de maag, lever en andere organen in je buik, en dit noemen we visceraal vet.
Gevolgen van te veel buikvet
Zowel onderhuids vet in de buik als visceraal vet kunnen tot nadelige effecten op de gezondheid leiden. Zo kunnen beide soorten vet de kans op hart- en vaatziekten, verhoogde bloeddruk, diabetes type 2, beroertes, verschillende soorten kanker en andere ziekten veroorzaken. Uit onderzoek is echter aangetoond dat visceraal vet gevaarlijker is voor de gezondheid dan onderhuids vet.
Visceraal vet is namelijk een actief soort buikvet, waarin verschillende soorten moleculen en enzymen constant bezig zijn met allerlei metabole processen, ook met stoffen die het lichaam niet nodig heeft. Dit zorgt ervoor dat er allerlei kleine ontstekingen ontstaan, die ervoor zorgen dat de kans op hart- en vaatziekten wordt verhoogd.
Daarnaast zijn er ook nog allerlei andere theorieën over de gevaren van buikvet. Zo zouden er in dit soort vet meer schadelijke stoffen zitten dan in andere vetten op je lichaam, wat weer leidt tot verschillende ziekten. Daarnaast zou het ook kunnen dat overtollig buikvet terecht komt op plaatsen waar het niet hoort. In de poortader bijvoorbeeld, die voedingsstoffen van de dunne darm naar de lever leidt. Wanneer hier vet in terechtkomt, zullen er negatieve gezondheidseffecten ontstaan. Wanneer buikvet in andere organen terechtkomt, zoals de lever of de alvleesklier, wordt het metabolisme aangetast. Ook dit zorgt voor nadelige effecten.
Al deze processen zorgen ervoor dat mensen die een teveel aan visceraal buikvet hebben, een grotere kans hebben op ziekten als hart- en vaatziekten, kanker en diabetes type 2. Wanneer je in deze doelgroep valt, is het dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je van dit overtollige vet afkomt, om het risico op deze ziekten te verlagen
Wanneer heb je te veel buikvet?
Wanneer je bang bent dat je in de risicogroep zit voor een teveel aan buikvet, kun je een CT-scan laten doen. Je kunt echter ook zelf opmeten of je te veel buikvet hebt. Dit kun je eenvoudig doen door een meetlint rond je buik te houden, op de plek tussen je heupbeen en je onderste rib. Zorg er hierbij voor dat het meetlint niet te strak wordt aangetrokken: je moet natuurlijk wel realistisch blijven. Voor vrouwen geldt dat een buikomtrek van 80 centimeter of minder gezond is, tussen de 80 en 88 centimeter is er sprake van een verhoogd risico, en boven 88 centimeter is het risico ernstig verhoogd. Voor mannen liggen deze waarden wat hoger: een buikomtrek van 94 centimeter of minder levert geen gevaren op voor de gezondheid, tussen 94 en 102 centimeter is het risico verhoogd, en vanaf 102 centimeter is er sprake van een ernstig verhoogd risico.
Vaak wordt bij het meten van de gezondheid ook gebruik gemaakt van de BMI, ofwel Body Mass Index. Hierbij wordt er bepaald of je een gezond gewicht hebt door middel van je lengte en je gewicht. Deze manier van berekenen heeft echter ook nadelen. Zo geldt het niet voor jonge kinderen en mensen boven de 70, en houdt het geen rekening met je lichaamsbouw of met je vetpercentage. Voor een goede bepaling van je gezondheid, kun je dus beter je taille opmeten en deze vergelijken met de bovengenoemde waarden.
Oorzaken van buikvet
Er zijn meerdere oorzaken van overtollig buikvet. Ten eerste speelt, zoals eerder genoemd, de genetische aanleg een rol. Wanneer je meer aanleg hebt voor een appelfiguur, wordt het vet sneller rondom de buik opgeslagen. Zo hoef je niet per se overgewicht te hebben om al in aanmerking te komen voor een verhoogd risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Daarnaast zorgt het hormoon testosteron er ook voor dat vet sneller rondom de buik ophoopt. Dit is een mannelijk hormoon, dus dit speelt ook een grote rol bij het feit dat mannen vaker meer vet rondom de buik hebben. Vrouwen hebben echter ook altijd een beetje testosteron in hun lichaam, dus wanneer een vrouw hier iets meer van heeft, zal ook zij last krijgen van extra vet in de buikregio.
Een tweede belangrijke oorzaak is natuurlijk het eten van te veel voeding. Met name koolhydraatrijke voedingsproducten zorgen ervoor dat het vet sneller in en op de buik wordt opgeslagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pasta, wit brood, witte rijst en bananen. Dit zijn voedingsproducten die niet al te veel vezels bevatten, en daarom sneller opgeslagen worden in de buikregio. Door gedurende lange tijd veel suikers en koolhydraten te eten, wordt je lichaam hier minder gevoelig voor. Hierdoor reageer je minder snel op insuline, waardoor je lichaam steeds meer en meer van deze stof gaat aanmaken. Na een tijd kan je zelf resistent worden tegen insuline, wat leidt tot diabetes type 2. Koolhydraatrijke producten die wel veel vezels bevatten, zoals volkorenbrood, bruine rijst en volkorenpasta, zullen minder snel worden opgeslagen als buikvetten, omdat deze beter verteerd kunnen worden. Daarnaast geven deze producten eerder een verzadigd gevoel, zodat je minder snel te veel ervan eet. Deze producten zullen ook minder snel leiden tot diabetes, waardoor deze beter voor je zijn om te eten dan bovengenoemde voedingsmiddelen. Naast koolhydraatrijke producten kunnen ook voedingsmiddelen die veel verzadigde vetten bevatten sneller rondom de buik worden opgeslagen. Denk hierbij aan producten als chocolade, chips en margarine. Ook het eten van te veel zout kan zorgen voor overmatig buikvet. Dit komt omdat zout water aantrekt, en daarom zorgt voor vochtophopingen in de buik.
Hoe zorg je ervoor dat je overtollig buikvet kwijtraakt?
De beste manier om van buikvet af te komen, is natuurlijk door gezond te gaan eten en meer te gaan bewegen. Veel mensen die beginnen met afvallen, gaan op een dieet waarin ze drastisch minder gaan eten. Vaak werkt dit echter juist averechts: na een tijdje begin je hongergevoelens te krijgen, en op het moment dat je daaraan toegeeft, vliegt het vet er zo weer aan. Dit wordt het jojo-effect genoemd. Een effectievere methode om voorgoed van overtollig buikvet af te komen, is door een gezonde levensstijl aan te nemen. Hierbij leer je wat goede en minder goede voeding is, en kun je stukje bij beetje gezonder gaan eten. Meer granen, groenten en fruit bijvoorbeeld, die je een vol gevoel hebben en zorgen voor een betere stofwisseling. Op deze manier is het afvallen gemakkelijker vol te houden, én zal je je zowel fysiek als mentaal beter gaan voelen.
Naast gezond eten is het ook belangrijk om meer te gaan bewegen. Dit zorgt voor een betere stofwisseling waardoor je buikvet kwijt zult raken, en heeft daarnaast ook talloze andere positieve effecten op je gezondheid. Door minimaal vijf dagen per week minstens 30 minuten actief te bewegen, verminder je de kans op allerlei ziektes, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Wanneer je van je buikvet af wilt komen, is het slim om wat meer tijd per dag te besteden aan actief bewegen zoals hardlopen of fietsen: zo’n 60 tot 90 minuten per dag. Kom je niet van je buikvet af? Daarvoor zijn diverse redenen op te noemen.
Advies bij teveel buikvet
Een teveel aan visceraal buikvet, het vet rond je abdominale organen zoals je lever en maag, kan dus leiden tot allerlei nare ziektes, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker. Een teveel aan dit soort vet wordt veroorzaakt door genen, bijvoorbeeld of je aanleg hebt voor een appel- of een peerfiguur en de hoeveelheid testosteron in je lichaam, maar ook door je voeding. Gelukkig kan een vermindering van dit soort vet ervoor zorgen dat het risico op de ziekten weer wordt verlaagd. Je kunt zelf opmeten of je in de risicogroep zit door een meetlint langs je taille te leggen of je gegevens in te vullen in deze BMI-meter. Wanneer dit het geval is, kun je het beste zo veel mogelijk leren over gezonde voeding, en stukje bij beetje een gezondere levensstijl aannemen. Daarnaast is het van belang om veel te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen. Hierdoor raak je het overtollige vet rondom je buik kwijt, voel je je fysiek en mentaal beter, en zal je een minder groot risico lopen om verschillende ziekten te krijgen.
Tegenwoordig zijn er vele hulpmiddelen die je helpen bij het bestrijden van je buikvet. Dit is een proces waar je in terecht komt welke niet van de een op de andere dag gerealiseerd is. Het Vitadis Slanker Leven Plan is een effectieve en geleidelijke manier om door middel van een eiwitdieet je buikvet vaarwel te zeggen.
Laat een reactie achter