Het jojo-effect is een veelvuldig probleem na het volgen van een dieet. Veel mensen die veel diëten volgen zullen ervan gehoord hebben of het mee hebben gemaakt. Gedurende het dieet val je kilo’s af, het dieet wordt gestaakt en de kilo’s vliegen er weer op. Soms zal het zelfs voorkomen dat er meer kilo’s bijkomen dan je afgevallen bent.
Wat is het jojo-effect?
Het jojo-effect heeft plaatsgevonden als na het kwijtraken van de kilo’s gedurende het volgen van een dieet, deze kilo’s met dezelfde snelheid nadien weer terug zijn gekomen. Gedurende een dieet past het lichaam zich aan de nieuwe situatie. Het lichaam krijgt minder calorieën binnen, en dus minder energie. Dan zal het lichaam overgaan op een soort survival-modus. Het metabolisme van het lichaam neemt af; het zal minder calorieën verbranden en minder energie verbruiken. Zodra je dan, na je dieet, weer meer gaat eten zal je metabolisme niet meteen mee omhoog gaan. Dus de calorieën die je na je dieet meer eet, zullen niet worden verbrand en de kilo’s vliegen er weer op. Dit zul je alleen tegen kunnen gaan als je niet in oude gewoontes vervalt, maar nadien ook een gezonde levensstijl blijft behouden.
Wanneer ontstaat het jojo-effect?
Het jojo-effect kan ontstaan na ieder dieet, zowel bij een crashdieet als bij een uitgebalanceerd dieet. De Universiteit Maastricht heeft zelfs een onderzoek uitgevoerd naar de vraag of het jojo-effect sneller zal ontstaan na het volgen van een crashdieet. De resultaten liegen er niet om. Zowel in de groep welke het crashdieet volgde als in de groep van het geleidelijke dieet waren evenveel mensen na het dieet evenveel kilo’s aangekomen. Het jojo-effect had dus precies dezelfde werking na beide diëten. Uit het onderzoek van de Universiteit Maastricht is tevens naar voren gekomen dat deelnemers die meer spiermassa hebben verloren gedurende het dieet en nadien minder hebben bewogen, meer aan zijn gekomen dan de andere deelnemers. Sporten en bewegen hebben dus een positief effect op het jojo-effect.
Hoe kun je het jojo-effect tegengaan?
Als je nu weet hoe het jojo-effect ontstaat, ligt natuurlijk voor de hand hoe je allereerst het jojo-effect tegen kunt gaan. Allereerst is van belang dat na het volgen van een dieet je je levensstijl om moet gooien. Blijf gezond eten en blijf bewegen. Daarnaast is van belang dat je metabolisme op pijl blijft en daarom wordt aanbevolen om zes (kleine) maaltijden per dag te consumeren. Dit houdt je verbranding op gang. Ook is en blijft beweging een gezond effect hebben op je metabolisme en je behoud van het lichaam. Binnen vier uur na de beweging die je de maaltijd te consumeren. Vervolgens zul je ongezonde producten zoveel mogelijk moeten vermijden; alcohol, zetmeelrijke producten, frisdranken en suikers zijn de katalysator op het jojo-effect! En last, but not least, stel jezelf een reëel streefgewicht, dit is gemakkelijker vol te houden en houdt je lichaam in balans.
Bekijk hoe je met deze effectieve manier het jojo-effect tegen kunt gaan.
Laat een reactie achter