Ketogeen dieet

Diëten, we kennen ze allemaal wel. Minder eten, veel groenten en fruit, meer beweging. Misschien heb je meerdere van dit soort diëten zonder succes geprobeerd, en begin je het nu eigenlijk een beetje op te geven. Maar in de laatste jaren is er een nieuwe afvalmethode opgekomen, die nu steeds populairder wordt: het ketogeen dieet. Ook wel keto dieet genoemd.

Deze afvalmethode is niet gebaseerd op calorieën tellen of minder eten, maar juist op het veranderen van je spijsvertering, zodat je sneller vet verbrandt. En hoe doe je dit? Door het eten van veel vet en weinig koolhydraten! Veel vet eten om vet te verbranden, dat klinkt tegenstrijdig, of niet?

Lees verder om erachter te komen wat het ketogeen dieet precies is, hoe het werkt en wat de voor- en nadelen zijn. Zo weet jij precies of het voor jou is weggelegd.

Direct starten is hier mogelijk >>

Wat is het ketogeen dieet?

Het keto dieet is gebaseerd op het principe dat je snel gewicht kan verliezen en buikvet kwijtraken, door absoluut geen koolhydraten meer te eten. Het idee is dat je met alleen het eten van eiwitten, vetten en groenten, je spijsvertering gaat aanpassen en je lichaam in het zogenaamde “ketose” te brengen, zodat je sneller vet kunt verbranden.

Hierbij haal je ongeveer 60 tot 80 procent van je calorieën uit vetten, ongeveer 10 tot 15 procent uit eiwitten en minder dan 10 procent uit koolhydraten. Ter vergelijking: als je eet volgens de schijf van vijf en dus niet het ketogeen dieet volgt, haal je slechts 20 tot 40 procent van je energie uit vetten, 10 tot 15 procent uit eiwit en maar liefst 40 tot 70 procent uit koolhydraten.

Ontstaan van het ketogeen dieet

Toen het ketogeen dieet in 1929 werd uitgevonden, was het nog niet bedoeld als manier om af te vallen. Het was gebleken dat het dieet werkte bij mensen met epilepsie, om de aanvallen te verminderen. Dit is vooral effectief bij kinderen, omdat deze minder gevoelig zijn voor medicatie en de hersenen nog niet ver genoeg ontwikkeld zijn voor een operatie.

Bij de meeste kinderen is het dieet effectiever gebleken dan bij volwassenen, omdat hun hersenen zich nog volop aan het ontwikkelen zijn. Pas later bleek dat het ook een goede manier is om af te vallen, en is het, voornamelijk in Amerika, populair geworden onder mensen die snel en effectief van hun buikvet af wilden komen.

Ketogeen dieet

Wat doet het ketogeen dieet?

In het lichaam van iemand die het ketogeen dieet niet volgt, wordt de dagelijkse energie uit glycogeen gehaald. Glycogeen is het glucose dat je uit de koolhydraten uit de voeding haalt, dat in de lever wordt omgezet tot een brandstof voor je lichaam. Heel normaal dus. Maar iemand die het ketogeen dieet wél volgt, krijgt nog maar weinig koolhydraten binnen, waardoor het lichaam geen gebruik meer maakt van het glycogeen. In plaats daarvan train je je spijsvertering om niet meer het glycogeen in de lever en je spieren als brandstof te gebruiken, maar juist je vetopslag.

Kennismaken met dit revolutionaire dieet doe je hier >>

Ketonen als energiebron

Als je het ketogeen dieet een tijdje hebt gevolgd, raakt je lichaam in de staat van ketose. Dit bereik je wanneer je spijsvertering je vetopslag als energiebron gaat gebruiken. De vetcellen uit je vetopslag laten hun vetzuren los, die vervolgens door de lever worden omgezet tot ketonen. Deze ketonen worden dan vervolgens als brandstof gebruikt door je lichaam. Omdat op deze manier direct je vetopsag wordt aangesproken, zal je in een hoger tempo vet verliezen en gewicht kwijtraken.

Voeding bij het keto dieet

De lijst met voeding die je wel en niet mag eten bij het ketogeen dieet is vrij streng. Dit komt omdat het eten van koolhydraten ervoor zorgt dat je lichaam uit de staat van ketose gaat en de koolhydraten weer als energiebron gaat gebruiken. Des te minder koolhydraten eet, des te sneller je in de staat van ketose komt. De precieze grens is per persoon verschillend.

Bij de een kan er maximaal 50 gram koolhydraten op een dag gegeten worden voordat het lichaam uit ketose raakt, bij de ander ligt dit aantal op 20 gram koolhydraten. Om er zeker van te zijn dat je in ketose blijft, moeten daarom alle koolhydraten vermeden worden, en mogen er alleen nog eiwitten, vetten en groenten met weinig koolhydraten gegeten worden.

Wat mag je niet?

Hieronder vind je een lijst van koolhydraatbronnen die tijdens het volgen van het ketogeen dieet strikt verboden zijn. Hiertussen staan ook groenten die veel koolhydraten bevatten, en die je dus ook niet mag hebben.

– Aardappelen en zoete aardappelen
– Brood en crackers
– Ontbijtgranen
– Pasta, rijst
– Taart, koek en snoep
– Suikerrijke producten

– Frisdrank
– Fruit
– Witte bonen, kidneybonen, sojabonen
– Linzen, artisjokken, knolselderij
– Maïs, wortels, doperwten, sugar snaps
– Pompoen, spruitjes, rode biet

Wat mag je wel hebben?

Naast een hele lijst met “verboden” producten, zijn er natuurlijk ook veel producten die je wél mag hebben. Dit zijn de voedingsmiddelen die veel eiwitten en vetten bevatten, en groenten met weinig koolhydraten. In de lijst hieronder vind je een aantal voorbeelden:

– Vlees- en visproducten zonder paneerlaag
– Volle zuivelproducten (yoghurt, kwark, melk,)
– Kaas
– (Slag)room, crème fraîche
– Eieren

– Noten
– Avocado
– Oliën en boter
– Sla, komkommer en paprika
– Broccoli, spinazie, asperges

Zoals je ziet, zie je in de lijst ook onder andere fruit staan. Dit zal je misschien verbazen, aangezien bij veel andere diëten juist vaak wordt aangeraden om veel groenten en fruit te eten dankzij de vele vitaminen en vezels die ze bevatten. Dit klopt, maar fruit zit ook boordevol koolhydraten, wat bij het ketogeen dieet juist weer niet handig is. Daarom kun je óók het gezonde fruit maar beter laten staan bij het volgen van dit dieet.

Voorbeeld van een dag ketogeen eten

Misschien ben je gewend om tweemaal per dag brood te eten, tussendoor een stuk fruit en ’s avonds bij het avondeten een goede portie aardappelen met een schnitzel. Dan denk je nu waarschijnlijk dat het onmogelijk is om koolhydraten te schrappen uit je dieet. Het is echter wel heel goed mogelijk. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar onderstaand voorbeeld van een dagschema bij het ketogeen dieet.

  • Ontbijt: 4 eieren met een halve avocado, gebakken in olijfolie
  • Tussendoor: Schaaltje volle yoghurt
  • Lunch: Stuk zalm gebakken in olijfolie, asperges met boter
  • Tussendoor: 100g noten
  • Diner: Biefstuk en een zak spinazie, gebakken in kokosolie

Natuurlijk is er bij dit schema volop variatie mogelijk, als je er maar voor zorgt dat je veel vetten en koolhydraatarme groenten, gematigd veel eiwitten en zo min mogelijk koolhydraten binnenkrijgt.

Voel je beter met het keotgeen dieet, start direct >>

Ketogeen dieet

Voordelen van het ketogeen dieet

  • Ten eerste kan het natuurlijk bijdragen aan een vlotte verbranding van vet. Omdat je spijsvertering ingesteld is om energie uit vetten te halen, wordt je vetopslag direct aangesproken en kan je je overtollige vet dus snel kwijtraken.
    Daarnaast raak je van het eten van vetten en eiwitten en groenten ook sneller vol dan van koolhydraten en blijf je langer verzadigd, waardoor je ook minder honger voelt gedurende de dag. Ook dit zorgt ervoor dat je gemakkelijker afvalt, zonder dat je hiervoor calorieën hoeft te tellen of drastisch minder moet gaan eten.
  • Een tweede voordeel is de energie die je ervan krijgt. In het begin zul je waarschijnlijk moeten wennen aan het gebrek aan koolhydraten, maar na een aantal weken zal je merken dat je geen last meer krijgt van de pieken en dalen in je energie die je krijgt door het eten van koolhydraten.
    Dit komt omdat er een stuk minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel zullen plaatsvinden, zodat je door de dag heen een gelijke hoeveelheid energie hebt.
  • Verder is uit een groot aantal onderzoeken gebleken dat het ketogeen dieet gezondheidsvoordelen kan opleveren voor je lichaam. Je zou misschien verwachten dat je meer slecht cholesterol aanmaakt door het eten van veel vetten, maar het tegenovergestelde blijkt waar. Door het volgen van het dieet krijg je juist meer van het ‘goede’ HDL-cholesterol, en wordt het niveau van het ‘slechte’ LDL-cholesterol in je bloed verlaagd.
    Deze verandering kan vervolgens weer zorgen voor een verlaagd risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast zijn er aanwijzingen gevonden dat het dieet goed werkt tegen kanker en neurologische aandoeningen, zoals alzheimer en MS, reduceert.

Nadelen van het ketogeen dieet

  • Je lichaam enige moeite ervaren bij het omschakelen naar de staat van ketose. De verandering in je dieet en manier van verbranding kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, een droge mond en slechte adem. Dit wordt ook wel ‘keto griep’ genoemd. Na verloop van tijd, als je wat meer aan het dieet gewend raakt, zullen deze klachten echter verdwijnen.
  • Op langere termijn kunnen er nadelen worden ervaren bij het volgen van het ketogeen dieet. Zo kunnen er tekorten ontstaan aan bepaalde voedingsstoffen. Je krijgt minder gevarieerde voeding binnen. Bijvoorbeeld fruit. Daarnaast kan het lastig zijn om voldoende vezels binnen te krijgen, omdat deze voornamelijk uit volkoren producten, zoals brood, rijst en pasta worden gehaald.
    Een vezeltekort kan leiden tot een verslechterde stoelgang. Kies je dus voor het ketogeen dieet, dan is het verstandig om vezelsupplementen te nemen voor een goede stoelgang.
  • Het eten van koolhydraten zorgt ervoor dat je lichaam veel vocht vasthoudt. Als je lichaam deze koolhydraten niet meer tot zijn beschikking heeft, zal het vocht een stuk sneller je lichaam verlaten. Daarbij worden ook veel waardevolle vitaminen en mineralen, zoals magnesium, kalium en natrium, meegespoeld. Wat weer kan leiden tot tekorten in je lichaam.
  • Voor fanatieke sporters is dit dieet niet aan te raden. Als je intensief sport, verbruik je namelijk veel energie, waar je koolhydraten voor nodig hebt om je spieren weer goed te laten herstellen. Als je deze koolhydraten niet binnenkrijgt, zal je je bij het sporten snel slap en moe voelen, wat natuurlijk ten koste kan gaan van je prestaties.
  • Tot slot kan het lastig zijn om het ketogeen dieet vol te houden. Je moet toch wel een aanzienlijke hoeveelheid van je voeding laten staan, en kleine “cheat-momentjes” waarin je toch een koekje of een croissantje eet zijn beslist niet toegestaan. Dit zorgt ervoor dat het dieet in de war wordt gegooid. Als je constant verleid raakt door lekkere, koolhydraatrijke producten, kan het steeds moeilijker worden om de verleidingen te weerstaan en het dieet vol te houden.

Ketogeen dieet: volgen of niet?

Als je al een aantal diëten hebt geprobeerd, maar niets heeft gewerkt, en je wilt nu graag het ketogeen dieet uitproberen, dan moet je er zeker van zijn dat je bereid bent om je gehele eetpatroon aan te passen. Het schrappen van een gehele voedingsgroep en dit voor langere tijd volhouden is namelijk niet voor iedereen weggelegd, en je moet er rekening mee houden dat je in de eerste paar weken waarschijnlijk last zult gaan hebben van symptomen van de “keto-griep”.

Gelukkig is dit voor duizenden gebruikers geen enkel probleem gebleken.

Ook is het van belang dat je rekening houdt met de vezels, vitaminen en mineralen die je, ook op langere termijn, eventueel kunt gaan mislopen. Daarentegen gaat het ketogeen dieet je ook helpen om snel en effectief af te vallen. In de eerste periode is dit net als ieder ander dieet voornamelijk vocht. Er zijn veel bewezen voordelen voor je gezondheid. Voor sporters (4+ keren per week) kan het ketogeen dieet echter juist weer averechts werken.

Ons advies is om het dieet een kans te geven. We leven in een tijd dat we onze suikerverslaving de nek om moeten draaien!

Steek je verbrandingsvlam nu maximaal op. Start met het ketogeen dieet >>