Medisch afvallen

Heb je last van (ernstig) overgewicht en al allerlei diëten en afvalmethoden geprobeerd, maar niets lijkt te lukken? En begint je gezondheid te lijden onder de overgewichtsproblemen?

Dan wordt het misschien tijd om contact op te nemen met een arts. Deze kan je helpen om te kijken wat er precies aan de hand is en waarom het diëten niet lukt, en kan vervolgens samen met jou kijken naar de beste oplossing.

Dit kan een speciaal begeleid dieet zijn, dat voor jou op maat is gemaakt, of een medische ingreep door middel van een operatie. De overkoepelende term hiervoor is ‘Medisch afvallen’.

In dit artikel leggen we uit wat medisch afvallen is en waarom je ervoor zou kiezen, welke verschillende soorten medisch afvallen er zijn, en wat de voor- en nadelen zijn. Zo hopen we je voldoende te informeren over wat er zoal bij medisch afvallen komt kijken.

Dit medische dieet is momenteel erg populair >>

Medisch afvallen

Wat is medisch afvallen?

In het kort kunnen we stellen dat medisch afvallen een term is voor afvallen onder medische begeleiding. Hierin kunnen we twee soorten onderscheiden: een operatieve ingreep, waarbij je wordt geopereerd om (permanent) gewicht kwijt te raken; en afvallen onder medische begeleiding van een arts of diëtist.

Door het gebruik van medische hulpmiddelen, kunnen ernstige gezondheidsklachten of risico’s worden verminderd, terwijl de patiënt effectief kan afvallen.

Waarom zou je kiezen voor medisch afvallen?

Men kan kiezen voor medisch afvallen om verschillende redenen. In alle gevallen is er sprake van (ernstig) overgewicht, dat gevaar oplevert voor de gezondheid.

Wanneer afvallen op een normale manier niet lukt, of wanneer de patiënt geen motivatie heeft om gewicht kwijt te raken, kan er worden gekozen voor een medische ingreep.

Dit kan bijvoorbeeld een maagverkleining zijn, waarbij de patiënt in principe wordt gedwongen om minder te eten en dus gemakkelijker kan afvallen.

Deze methode van medisch afvallen wordt vaak gekozen door mensen met overgewicht die al allerlei diëten hebben geprobeerd te volgen, maar bij wie niets is gelukt.

Wanneer alle pogingen tot afvallen niet hebben geleid tot blijvend gewichtsverlies, kan men gefrustreerd raken en het diëten het liefst willen opgeven. Een medische ingreep kan dan een nieuwe optie bieden.

Medisch afvallen

Medisch afvallen onder begeleiding van een arts of diëtist kan ook noodzakelijk zijn wanneer het overgewicht zorgt voor gezondheidsklachten. In samenwerking met de arts of diëtist wordt dan gekeken naar alle medische klachten en de eerder geprobeerde afvalpogingen.

Vervolgens kan de arts of diëtist dan een op maat gemaakt dieet voorschrijven, waarbij je uitvoerig wordt begeleid door een coach.

Zo kan je effectief van je gezondheidsklachten afkomen terwijl je gewicht verliest, en bovendien sta je er op deze manier niet alleen voor, wat ook motiverend kan werken.

Welke medische diëten zijn er?

Zoals eerder genoemd, zijn er twee soorten van medisch afvallen. Bij de eerste gaat het om een operatieve ingreep die ervoor kan zorgen dat je (permanent) gewicht kwijtraakt.

Bij de tweede soort wordt je medisch begeleid door een arts of diëtist, zodat je tijdens het afvallen ook van gezondheidsklachten en -risico’s kunt afkomen.

Voor elk van deze soorten zetten we de verschillende diëten en ingrepen op een rij, met een uitleg van wat het precies inhoudt en wanneer je ervoor in aanmerking komt.

Afvallen onder begeleiding

Er zijn allerlei verschillende medische diëten die je kunt volgen onder begeleiding van een arts of diëtist. In overleg met deze persoon zal je meestal het dieet of de methode kiezen die het best bij jou past. Een aantal van de verschillende mogelijkheden zetten we hieronder voor je op een rij:

  • De BioHCG kuur. Dit is een 24 dagen durend dieetplan waarbij je, naast een op maat gemaakt voedingspatroon, dagelijks een dosis BioHCG inneemt. Er zijn verschillende soorten van de kuur, die er allemaal op neer komen dat je hongergevoel wordt verminderd en je vetverbranding wordt gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat je het dieet effectiever kunt volgen en sneller af zult vallen.
  • Dieetpleisters. Deze plak je dagelijks op je huid, waardoor de stoffen uit de pleister in je lichaam kunnen worden opgenomen. Deze stoffen zorgen ervoor dat je stofwisseling wordt versneld, dat je koolhydraatopname wordt vertraagd, en dat je eventueel minder eetlust zult hebben.
  • Het DASH-dieet. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van extra medicijnen als hulpmiddel, maar het dieet is wel bedoeld om gezondheidsklachten, zoals een hoge bloeddruk, te verminderen. Als bijkomstig effect val je er vaak ook nog door af. De basis van het DASH-dieet bestaat uit het eten van gevarieerde, kleine porties, met voedingsmiddelen die weinig zout bevatten.
    Er wordt voornamelijk vlees, granen, noten, zaden, groenten en fruit gegeten. Hierdoor kun je je bloeddruk verlagen en op een gezonde manier afvallen, zonder het gebruik van extra medicatie.

Maagverkleiningen

De meest voorkomende medische ingreep bij mensen met ernstig overgewicht, is het verkleinen van de maag. Op deze manier past er minder in, waardoor de patiënt genoodzaakt wordt om minder te eten. Na een maagverkleining, ben je als het ware sneller verzadigd, waardoor je dus gemakkelijker gewicht kwijtraakt. Voor het verkleinen van de maag zijn er verschillende medische ingrepen die kunnen worden toegepast:

  • Een maagband of een maagring. Deze wordt tijdens een operatie om de maag geplaatst, vlak onder de slokdarm. De band zorgt ervoor dat de maag wordt vernauwd, waardoor de voeding minder gemakkelijk kan passeren.
  • Masonoperatie: Hierbij wordt een gedeelte van de maag dicht geniet, waardoor het voedsel een deel van de maag niet meer kan bereiken. De maag zit dus sneller vol. Na zo’n operatie kunnen patiënten niet meer fysiek te veel eten zonder te moeten overgeven. De masonoperatie wordt dan ook toegepast bij mensen die niet van hun overgewicht af kunnen komen doordat ze constant te veel eten.
  • Een maagballon. Dit is eigenlijk geen operatieve ingreep, maar het zorgt er wel voor dat de maag wordt verkleind. Dit wordt gedaan door een siliconen ballon te plaatsen in de maag, waardoor de patiënt een voller gevoel heeft. Hierdoor raak je minder verzadigd, waardoor je minder zal gaan eten. Daarnaast wordt door de maagballon ook de voedseltransport naar de maag vertraagd, wat ook weer zorgt voor een positief effect bij gewichtsverlies.
  • Een gastric bypass. Dit is een combinatie tussen een maagverkleining en een verhindering in de vertering. Bij deze operatie wordt de maag in tweeën gesplitst. In het bovenste gedeelte komt het voedsel terecht. Dit verkleinde gedeelte van de maag wordt direct verbonden met de dunne darm. Hierdoor wordt er een stuk in het verteringsstelsel overgeslagen, waardoor vetten minder gemakkelijk in het bloed kunnen worden opgenomen. Het nadeel van zo’n operatie is echter wel dat er een kans aanwezig is dat er lekken optreden in het verteringsstelsel.
Medisch afvallen

Andere medische ingrepen

Naast maagverkleiningen, zijn er ook nog andere operatieve ingrepen die kunnen helpen bij het verlies van gewicht. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Een kaakklem. In Nederland wordt deze operatie niet vaak toegepast, maar in Amerika bijvoorbeeld wel. Bij het plaatsen van een kaakklem wordt de patiënt aan weerszijden van het tandvlees voorzien van twee beugels, die ervoor zorgen dat de kaak niet meer goed kan bewegen. Hierdoor krijgt de patiënt moeite met kauwen, en mag hij alleen nog maar vloeibaar voedsel consumeren.
    Op deze manier wordt hij dus gedwongen zijn eetpatroon aan te passen, waardoor gewichtsverlies op korte termijn wordt gegarandeerd. Nadelen van deze operatie zijn dat het vaak pijnlijk is en dat men, na het verwijderen van de kaakklem, snel weer in oude gewoontes terug kan vallen. Het gewichtsverlies hoeft dus niet permanent te zijn bij deze operatie.
  • Een lipolyse. Wanneer iemand last heeft van vetophopingen bij de buik, dijen en heupen, en door te diëten en sporten gaan ze niet weg, of verergeren ze juist, kan de persoon in aanmerking komen voor een lypolyse. Hierbij wordt het medicijn Lipostabil in het vetweefsel geïnjecteerd, waar het vet kan afbreken. Deze ingreep is dus alleen bedoeld om plaatselijke vetophopingen te verwijderen.

Medische ingrepen: voor wie?

Het is goed om je te realiseren dat maagverkleiningen en andere medische ingrepen niet bedoeld zijn voor iedereen die een beetje te zwaar is en graag “gemakkelijk” wil afvallen. Er hangen namelijk ook allerlei risico’s aan zo’n operatie.

Daarom moet je aan een aantal criteria voldoen: je moet of lijden aan morbide obesitas, wat inhoudt dat je een BMI van meer dan 40 hebt, of je moet een BMI van tussen 35 en 40 hebben met minimaal twee andere gezondheidsproblemen, die het afvallen noodzakelijk maken.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan hartritmestoornissen of een hoge bloeddruk.

Voor- en nadelen van medisch afvallen

Elk dieet heeft zijn voor- en nadelen, en zo zijn er ook positieve en negatieve kanten bij elke vorm van medisch afvallen. Deze zijn natuurlijk verschillend per methode die je kiest, maar in het algemeen kunnen we een aantal voor- en nadelen vast op een rij zetten.

Medisch afvallen kan de volgende voordelen met zich meebrengen:

  • Je hebt een goede begeleiding van een arts of diëtist. Hierdoor heb je een dieet dat voor jou op maat is gemaakt, en dat dus waarschijnlijk zorgt voor de beste resultaten. Bovendien sta je er zo niet alleen voor, waardoor je beter gemotiveert zult zijn tijdens het volgen van een dieet.
  • Je kunt ervan op aan gaan dat je, als je een dieet volgt bij een arts of diëtist of als je een medische ingreep ondergaat, verzekerd bent van goede kwaliteit. De artsen en chirurgen zijn opgeleid om perfect werk te leveren, waardoor je gegarandeerd gewicht zult verliezen.
  • Door een medisch dieet te volgen of een operatie te ondergaan, zullen je gezondheidsklachten verminderen. Hiermee verlaag je ook direct het risico op verschillende ziekten en de kans op vroegtijdig overlijden.
  • Doordat je op medische wijze effectief af kunt vallen, zal je sneller van je overgewicht afkomen. Hierdoor zit je lekkerder in je vel en voel je je energieker. De ingreep verhoogt dus de kwaliteit van je leven.

Nadelen

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan medisch afvallen. Voorbeelden hiervan zijn als volgt:

  • Een operatie brengt altijd risico’s met zich mee, wat ook de reden is dat niet iedereen deze zomaar mag ondergaan. Zo kan een patiënt bij een operatie te maken krijgen met abdomale hernia, bloedarmoede of osteroporose. Ook kan er bij een maagverkleining een lek ontstaan of ontstoken darmen, wat ook weer negatieve gevolgen heeft voor je gezondheid. Ook kan een medische ingreep in sommige gevallen lijden tot sterfte.
  • Een medisch dieet of een medische ingreep is niet bedoeld als “gemakkelijke weg” om van je overgewicht af te komen. In combinatie hiermee moet altijd een gezondere levensstijl en een gezonder eetpatroon worden gehanteerd.
  • Bij een maagverkleining moet er rekening mee worden gehouden dat je eetgewoonten permanent moeten worden veranderd. Te veel, te vet of te suikerrijk eten kan ervoor zorgen dat je maag dit niet meer aankan, waardoor misselijkheid (met eventueel braken), zweten en rillingen kunnen optreden. Van tevoren moeten patiënten zich dus goed realiseren dat hun leven ook op psychologische wijze moet worden veranderd.

Beginnen met medisch afvallen?

Medisch afvallen is dus niet bedoeld voor iedereen, maar speciaal voor mensen met (morbide) obesitas die in levensgevaar zijn, of bij wie verschillende gezondheidsklachten zijn opgetreden waardoor de kwaliteit van het leven wordt verminderd.

Herken je jezelf hierin? Neem dan contact op met een arts.

Deze kan je helpen om te kijken wat voor jou de beste oplossing is: een medisch dieet onder goede begeleiding met eventueel extra medische hulpmiddelen, of een medische ingreep, waarbij je door middel.

Deze methoden kunnen ervoor zorgen dat je effectief gewicht zult verliezen en dat je gezondheidsklachten zullen verminderen, waardoor de kwaliteit van je leven weer zal verbeteren.

Een medische ingreep is echter niet zonder risico’s, dus het is van belang om je hier van tevoren goed in te verdiepen, zodat je in overleg met een arts de juiste keuze kunt maken.

Vind je het nog te vroeg om een arts te raadplegen? 

Vaak is er zelf voldoende materiaal voorhanden om zelf actie te ondernemen. Veel goede resultaten zijn de laatste tijd behaald met het Dash dieet. Duizenden gebruikers zijn hierdoor vele kilo’s kwijtgeraakt. Hierdoor hebben ze een gang naar hun arts of medisch specialist kunnen afwenden.

Maak kennis met het populairste medische dieet van dit moment >>