Geen groente eten, een probleem waar niet alleen volwassenen mee te maken hebben. Een steeds grotere groep kinderen kent dit probleem met overgewicht vaak als gevolg. Hiervoor zijn verschillende redenen aan te wijzen. Waar ligt de oorzaak en wat is er aan te doen? Waarom eet mijn kind geen groente?

Opvoeding

Geen groente eten ligt vaak bij de ouders zelf. Wanneer een kind geen groente lust vanwege de smaak, vorm of lucht dan krijgen ze vaak wat anders voorgeschoteld. Een kind zal door deze verwennerij de volgende keer waarschijnlijk niet kiezen om een stuk groente alsnog te eten. In dit stadium is een aversie tegen bepaalde stukken groente snel geboren. De meest voor de hand liggende optie, is om de kinderen op verschillende manieren kennis te laten maken met bepaalde groenten. Probeer eens te variëren en serveer de groeten in een ander gerecht. Een grote kans dat er een gerecht tussen zit wat het kind wel lust.

Smaak groente

Wanneer eten niet lekker smaakt en een rare smaak of lucht heeft, zal het kind er niet snel voor kiezen het te eten. Bij het kiezen voor een variatie op een gerecht, kan het zijn dat er nieuwe smaakstoffen aan het gerecht worden toegevoegd. Een lekker sausje of een beetje zout kan zomaar een ommekeer betekenen. Blijf dus vooral proberen te variëren.

Tip: leer kinderen op een positieve manier kennismaken met groente.

Waarom eet mijn kind geen groente?

Fastfood

Het lekkerste maar ongezondste eten waar kinderen mee opgroeien komt voor hen toch wel van de Mac Donalds. Vanaf kinds af aan staat de grote letter M in het geheugen gegrift. Met het eten van deze fastfoodketen in het achterhoofd is de kans op groente eten weer een stuk verkleind. Voorkom dat je kind te vaak deze zaak bezoekt.

Hoe gaat je kind groente eten?

Blijf groente serveren. Dat je kind het vandaag niet lust, betekent niet dat hij/zij het morgen niet meer lust. Tijdens maaltijd er ook een paar op aandringen om de groente toch maar eens te proberen.


Varieer met groente. Een stuk broccoli is niet voor ieder gemakkelijk weg te krijgen. Met een kaassausje kan de broccoli ineens totaal anders smaken. Blijf proberen en variëren.


Pureer groente. De groente is in een drapje gemakkelijk weg te krijgen dan wanneer het grote stukken zijn. Het is zo ook gemakkelijk te combineren met andere voedingsmiddelen.


Groentesoep. Een gemakkelijke en lekkere manier om de gewenste groenten toch binnen te krijgen. De groeten zijn tevens redelijk gemakkelijk naar binnen te werken waardoor het allemaal weer een stukje makkelijker wordt gemaakt.


Wissel af met fruit. Fruit is voor de meeste kinderen gemakkelijker naar binnen te werken dan fruit. Door de zoete en lekkere smaak werken ze dit wel naar binnen. Sommige fruit- en groentesoorten zijn prima met elkaar te vermengen. Dit kan in de vorm van een smoothie of gepureert.


Lukt het nog niet om je kind gezonder en meer groente te laten eten? Bekijk deze bewezen gezonde en succesvolle oplossing om je kind gezonder te laten eten.