Waarom suiker slecht is voor je lichaam
Suiker, het zit in allerlei producten. Koekjes, snoep en frisdrank lijken de meest voor de hand liggende producten waar suiker in verwerkt is, maar ook in vele andere producten zit “verborgen” suiker. Kant en klare pakjes en blikjes met bijvoorbeeld groenten, fruit of soep hebben vaak veel toegevoegd suiker.
Daarnaast wordt het ook gebruikt in vruchtensappen, ketchup, sauzen, knakworstjes, crackers en nog veel meer. Dit zijn vaak kleine hoeveelheden, om de smaak van producten die van oorsprong wat bitter of zuur zijn een beetje af te vlakken.
Mensen hebben van nature een voorkeur voor een zoete smaak, waarbij een klein beetje al helpt om de smaak van vele producten te verbeteren. Het is dan weliswaar geen grote hoeveelheid, maar met alle kleine beetjes in producten per dag krijg je toch al snel veel meer binnen dan je denkt, wat weer gevolgen kan hebben voor je lichaam. Wat maakt het consumeren van te veel suiker slecht voor je lichaam?
Heb je moeite met je suikerinname verminderen? Misschien kan deze cursus 20 Dagen suikervrij jou op weg helpen.
Kans op diabetes type 2
Wanneer je suiker eet, wordt dit opgenomen in je bloed. De zogeheten bloedsuikerspiegel stijgt dan. Vervolgens wordt het hormoon insuline vrijgemaakt uit je alvleesklier, wat ervoor zorgt dat de glucose (het suiker) in je bloed wordt opgenomen in de cellen.
Wanneer je echter te veel suiker binnenkrijgt, wordt je bloedsuikerspiegel ook erg hoog en moet er een grote hoeveelheid insuline aangemaakt worden. Wanneer je vaak wordt blootgesteld aan deze hoeveelheid, kunnen je lichaamscellen immuun worden voor insuline.
Hierdoor blijft er een grote hoeveelheid suiker aanwezig in je bloed, wat kan leiden tot diabetes type 2.
Overgewicht
Naast het opslaan van glucose in cellen, zorgt insuline er ook voor dat de vetopslag bevordert raakt. Bij een constante aanmaak van grote hoeveelheden insuline, wordt de vetopslag dus steeds meer gestimuleerd.
Hierdoor zal de energie minder verbrand worden en meer opgeslagen worden als lichaamsvet. Dit kan leiden tot overgewicht.
Pieken in bloedsuikerspiegel
Elk koolhydraat heeft een Glycemische Index (GI), die staat voor de snelheid waarmee het in je lichaam wordt opgenomen. Hoe lager de glycemische index, hoe sneller het koolhydraat in je bloed wordt opgenomen, en hoe sneller een piek in je bloedsuikerspiegel ontstaat. Sacharose, wat we kennen als tafelsuiker, heeft bijvoorbeeld een lage glycemische index omdat het een klein molecuul is.
Het kan daarom heel snel worden opgenomen in het lichaam. Hierdoor ontstaat er snel een piek in de bloedsuikerspiegel, wat ervoor zorgt dat je heel snel energie krijgt. Deze energie is echter ook weer in een keer verdwenen, wat leidt tot een plotselinge moeheid.
Hierdoor kan je in een “suikerdip” raken, waarbij je je chagrijnig en prikkelbaar voelt. Bij het eten van suiker voel je je dan dus weer blij. Hierdoor kan het eten van suiker een verslavende werking hebben.
Slecht voor je tanden
Tandplak bestaat uit bacteriën en producten van bacteriën, die suiker in je mond kunnen omzetten in zuren. Hierdoor wordt je gebit aangetast, wat kan leiden tot gaatjes in je gebit. Het is voor je tanden sowieso goed om maximaal zeven keer per dag te eten, en buiten de hoofdmaaltijden om dus maximaal vier keer per dag iets met suiker. Hierdoor heeft je gebit wat minder te verduren, en wordt de kans op tanderosie kleiner.
Darmklachten
Voornamelijk als je te veel fructose (fruitsuiker) binnenkrijgt, kunnen darmklachten ontstaan bij sommige mensen. Denk hierbij aan meer dan vijftig gram fructose per dag. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel en diarree. Fructose zit bijvoorbeeld veel in vruchtensappen. Vooral kinderen willen dit vaak drinken, waardoor ze last kunnen krijgen van darmklachten.
Tekort aan vitamines en mineralen
Voor het opnemen van koolhydraten is onder andere vitamine B nodig. Dit zit nou net niet in producten die veel suiker bevatten. Het eten van veel suiker kan er dus voor zorgen dat je te weinig andere producten binnenkrijgt die deze vitaminen wel bevatten, waardoor er een tekort ontstaat. Hierdoor kun je klachten krijgen zoals vermoeidheid, leerproblemen, en een verminderd geheugen.
Conclusie
Het vermijden van suiker in zijn geheel gaat lastig, omdat het aan heel veel producten is toegevoegd. Toch kun je je suikerconsumptie minderen, door bijvoorbeeld frisdrank te laten staan of koekjes te vervangen door snackgroentes, fruit of ongezouten noten.
Het kan van tevoren lastig lijken omdat suiker gewoon zo lekker is, maar wanneer je een tijdje niet toegeeft aan je suikerbehoeftes, zal je lichaam ook veel minder behoefte voelen om het weer te nemen. Na enige tijd kun je de zoete smaak zelfs minder gaan waarderen.
Bedenk wel dat het heus niet erg is om wat suiker binnen te krijgen, omdat het wel een goede energiebron is. Alleen een teveel ervan zorgt voor nadelige effecten op je lichaam.
Veel mensen ervaren problemen om de suikerinname te verminderen. Vind jij het ook zo moeilijk. Wellicht kan je met de cursus 20 Dagen suikervrij hier snel wat aan doen.
Laat een reactie achter