Weight Watchers dieetplan
Met het Weight Watchers dieetplan val je af door bewust te letten op wat je eet. Hierdoor hoef je geen maaltijden over te slaan, en leer je gezonde gewoontes aan, waardoor de kans op een terugval kleiner is dan bij veel andere diëten. Daarnaast leer je een gezond bewegingspatroon aan, dat bij jou past. Hoe werkt het Weight Watchers dieetplan precies, en wat zijn de voor- en nadelen?
Hoe is het Weight Watchers dieet ontstaan?
Weight Watchers is een van de bekendste en meest besproken diëten ter wereld. Het is in 1963 opgericht door de Amerikaanse huisvrouw Jean Nidetch, die zelf jaren met overgewicht heeft geworsteld. Nadat ze een dieetprogramma kreeg van haar dokter, viel ze al snel 10 kilo af.
Hier was ze zo tevreden mee, dat ze het diëten heeft voortgezet met een clubje vriendinnen, door ideeën en tips uit te wisselen. Hierna besloot ze het bedrijf Weight Watchers op te richten, om deze tips en ideeën door te kunnen geven aan mensen met overgewicht van over de hele wereld.
Hoe werkt het Weight Watchers dieet?
Bij het Weight Watchers dieet wordt gebruikt van een puntensysteem, met de naam ProPoints. Elk voedingsproduct heeft een bepaald aantal punten toegewezen gekregen, gebaseerd op het aantal eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels. Hierbij wordt door Weight Watchers meer rekening gehouden met de mate waarop een product je daadwerkelijk voedt, en niet alleen vult.
In plaats van calorieën tellen, tel je dus punten door elke dag bij te houden wat je eet. Het aantal punten dat je per dag mag consumeren, ligt aan je vetpercentage, je gewicht en je streefgewicht.
De meeste deelnemers aan het Weight Watchers programma zitten tussen 24 en 30 punten per dag. Dit staat gelijk aan ongeveer 1200 tot 1400 calorieën. Zo mag je zelf bepalen wat je eet, zonder beperkingen. De enige voorwaarde is dat je je dagelijkse punten niet overschrijdt. Voor een avondje uit of een speciale maaltijd, mag je een uitzondering maken, en krijg je een aantal extra ProPoints.
Ook kun je zogenaamde snipperdagen nemen, als het tellen je wat te veel wordt. Op deze dagen hoef je geen rekening te houden met punten, maar je mag dan wel alleen eiwitrijke producten eten. Deze zijn door Weight Watchers aangegeven met een groen logo.
Ook sporten wordt aangemoedigd bij het Weight Watchers dieet. Het is geen verplicht onderdeel van het programma, maar je kunt wel veel adviezen krijgen over verschillende manieren van beweging. Ook kun je door te sporten extra punten verdienen, die je vervolgens weer uit kunt geven om iets extra’s te eten. Ook moedigt Weight Watchers haar deelnemers aan om elke dag minimaal 10.000 stappen te zetten.
Groepsgewijs afvallen
Je kunt bij het Weight Watchers dieet kiezen voor een online programma, waarbij je in je online dagboek per dag bijhoudt wat je hebt gegeten. Ook kun je via de site recepten, adviezen en workouts krijgen, en kun je contact houden met andere afvallers via een forum. Via deze methode ben je echter alleen op jezelf aangewezen, en dit vergt behoorlijk wat zelfdiscipline.
Meer dan om het online programma, staat Weight Watchers bekend om haar offline dieetprogramma. Hierbij kom je wekelijks met een groep deelnemers bij elkaar, onder begeleiding van een coach. Hierbij kun je met elkaar praten over het dieet, en elkaar tips, adviezen en steun geven. Ook wordt je bij de bijeenkomsten steeds gewogen, zodat je je voortgang bij kunt houden.
Voordelen van het Weight Watchers dieet
Er zijn vele voordelen aan het Weight Watchers dieetplan. Hieronder staan enkele voordelen op een rijtje:
Je hoeft geen voeding die je lekker vindt uit je eetpatroon te schrappen: je kunt blijven eten wat je maar wilt, zolang je je dagelijkse ProPoints maar niet overschrijdt.
- Doordat je geen voeding uit je dieet schrapt, is het makkelijker vol te houden. Ook leer je hoe je met gezonde voeding omgaat, zodat je dit later gemakkelijker vol kunt houden en niet zomaar terugvalt.
- Het dieet is niet duur. Je kunt gewoon blijven eten wat je wilt, dus je bent geen geld kwijt aan dure voedingssupplementen.
- Met Weight Watchers val je gemiddeld 0.5 tot 1 kilogram per week af. Dit is een mooie hoeveelheid: geleidelijk afvallen is veel beter dan veel in één keer. Zo worden je spieren niet afgebroken, en zal je ook niet snel last krijgen van andere gezondheidsklachten.
- Je hoeft niet veel na te denken om dit dieet te volgen. Het programma is al voor je uitgestippeld, zodat je precies weet waar je aan toe bent.
- Door gebruik te maken van het groepsprogramma, raak je steeds weer gemotiveerd door nieuwe adviezen en steun van anderen.
Nadelen van het Weight Watchers dieetplan
Naast voordelen zijn er, zoals bij elk ander dieet, ook een paar nadelen. Hier kun je rekening mee houden wanneer je overweegt met Weight Watchers te beginnen. Deze nadelen zijn als volgt:
- Het bijhouden van punten kan bij sommige mensen veel stress opleveren.
- Niet iedereen vindt het fijn om groepsgesprekken te volgen. Daarnaast vinden sommigen de groepsgesprekken iets te Amerikaans en overdreven. Deze vorm van afvallen moet dus wel bij je passen.
- Deelname is niet gratis: je betaalt geld om te worden begeleid en om deel te nemen aan het programma.
- Bij Weight Watchers wordt nadruk gelegd op het wekelijks wegen. Wanneer je echter veelsport, kun je vet omzetten in spieren. Spieren zijn zwaarder dan vet, dus dit kan een vertekenend beeld geven op de weegschaal. Dit kan dus demotiverend werken, terwijl een hoger gewicht juist kan betekenen dat je gezond bezig bent.
Is het Weight Watchers dieetplan iets voor jou?
Het Weight Watchers dieet is een goede methode om je bewust te worden van een gezond eet- en leefpatroon. Zo wordt je goed begeleid met instructies, tips en adviezen, zodat je dit op lange termijn kunt voortzetten. Ook val je met dit dieet geleidelijk af, zodat er geen schade op je lichaam wordt aangebracht.
De groepsgesprekken kunnen ervoor zorgen dat je gemotiveerd blijft. Met dit dieet kun je blijven eten wat je wilt, zolang je binnen je maximale punten blijft. Ook dit zorgt voor betere motivatie.
Wanneer je het tellen van punten te stressvol vindt, of de groepsgesprekken niet fijn vindt, is het misschien beter om voor een ander dieet te kiezen. Maar verder is er op Weight Watchers weinig aan te merken. Het dieet is niet voor niets al tientallen jaren zo populair.
Ik wil graag een gezond dieet gaan volgen met werkschema’s wat niet te duur is. Wat adviseer je dan ?
Hoi Astrid,
Dit hangt af van je wensen.
Wat wil je bereiken?
Gaat het alleen om schema’s? Of wil je ook ingrediënten?
Groetjes Lisette